Carol Davila, fiul lui Franz Liszt? (III)

lisztDe ce nu a fost recunoscut de părinții săi?

Dacă ne gândim la moravurile epocii, lucrul nu trebuie să ne mire. Să nu uităm că în 1832 Marie d’Agoult nu se despărțise de soțul ei; mai târziu, când legătura dintre ea și Liszt devenise cunoscută de toată lumea, nu dorise să facă public faptul că mai avusese un copil cu Liszt, fiind încă soția contelui.

Se pune, însă, întrebarea de ce Liszt, care recunoscuse pe ceilalți trei copii, s-a opus să dezvăluie adevărul în legătură cu Davila? Corespondența dintre Marie d’Agoult și tânărul medic pare să ne ofere explicația: opoziția ducelui de Saxa-Weimar, la curtea căruia se afla Liszt. După un obicei feudal, încă în vigoare atunci în unele state germane, nimeni nu putea face un act de recunoaștere a paternității fără o prealabilă încuviințare a suveranului său. Singură, Marie d’Agoult nu putea face nimic, deși se pare că, la un moment dat, era decisă să ofere tânărului doctor „o situație și un nume”.

S-a mai afirmat că precara stare materială a lui Davila – silit să-și câștige existența, încă de tânăr, ca ucenic într-o farmacie – și greutățile întâmpinate în timpul studiilor ar pune sub semnul îndoielii afirmația că Davila ar fi fost fiul lui Liszt. Dar el însuși își amintea că în copilărie „o mână protectoare” părea mereu întinsă asupra sa. Dacă de la o anumită vârstă a muncit pentru a-și câștiga existența, aceasta poate că s-a întâmplat – potrivit unei mărturii – tocmai pentru că „înțelesese” al cui fiu era și, din mândrie, refuzase apoi orice ajutor.

Există numeroase alte dovezi care tind să ateste că Davila era fiul lui Liszt și al Mariei d’Agoult. În primul rând este tulburătoarea asemănare fizică între doctor și Liszt, asemănare care izbește la simpla comparare a celor două portrete și care s-a transmis și urmașilor. Chiar și scrisul lui Liszt și Davila era asemănător. Henri Stahl, expertul grafolog, a făcut în 1938 un examen al scrisului celor două personalități, conchizând o filiație foarte probabilă de la Liszt la Davila.

În sfârșit, nu putem încheie fără să menționăm ce scria Frederic Dame în ziarul „L’Independance Roumaine” din 28 august/9 septembrie 1884, într-un articol omagial, imediat după moartea doctorului Davila:

„Nu voi ridica aici vălul transparent care îi acoperă copilăria. Știm cu toții numele femeii ilustre care i-a dat viața și numele de zece ori mai celebru al bătrânului care va plânge în aceste clipe, când va afla știrea fatală.”


sursa: Valeriu Stan, Carol Davila, fiul lui Franz Liszt?, în Magazin istoric, Anul VI, Nr. 1 (58), ianuarie 1972

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: