Carol Davila, fiul lui Franz Liszt? (II)

Argumente pro și contra

carol davilaAdversarii filiației Liszt-Davila aduc ca argument faptul că aventura lui Liszt cu Marie d’Agoult a început după nașterea lui Davila. Astfel, majoritatea biografilor vestitului muzician indică, pentru prima sa întâlnire cu Marie d’Agoult, anul 1833 sau 1834. Există, însă, și unele indicii potrivit cărora prima lor întâlnire s-ar fi produs în 1831, cu prilejul unei serate muzicale dată de Chopin. Ulterior, contesa ar fi născut pe cel care avea să devină doctorul Davila.

Avem, și în acest caz, unele indicii. În 1835, Liszt și Marie d’Agoult s-au stabilit pentru un timp la Geneva; cu acest prilej, contesa a scris doctorului Coindet: „Nu știu, domnule, dacă marele număr de persoane cărora le aduceți zilnic ajutor și consolare vă dă posibilitatea să le și păstrați în memorie. Desigur, ați uitat o biată internată la St. Antoine, pentru care ați fost, la începutul anului 1832, nu numai medicul cel mai înțelegător, ci și prietenul cel mai amabil și îndatoritor.”Rezultă, deci, că la începutul anului 1832, Marie d’Agoult fusese la Geneva, beneficiind de îngrijirile acestui medic. S-ar putea presupune că, pentru a evita scandalul – întrucât la vremea aceea nu se despărțise încă de soțul ei -, Marie d’Agoult a recurs la îngrijirile lui Coindet. S-ar explica, astfel, și două din numele copilului Charles Antoine Francois: Antoine (numele spitalului unde fusese internată Marie d’Agoult la Geneva în 1832) și Francois (prenumele lui Liszt – Francisc, Franz).

De unde vine, însă, numele de Davila? Pentru a se păstra și mai bine secretul nașterii copilului, acesta a fost înscris în registrul bisericii din satul Avila, de lângă Parma, și, cum nu avea nume de familie, i s-a zis de aceea d’Avila, nume transformat mai târziu în Davila.

Așadar, doctorul Davila nu s-ar fi născut în 1828, nici în 1830, ci în 1832. Data pare confirmată și de alte mărturii. Se știe, astfel, că Davila își petrecuse o parte din copilărie la Frankfurt pe Main, unde se afla bunica sa, doamna de Flavigny, mama contesei d’Agoult. Singura amintire mai precisă pe care o păstrase doctorul din acești ani era aceea a unui mare incendiu care distrusese jumătate din orașul Hamburg, unde Davila urmase clasele primare; ar fi avut atunci zece ani. Dacă amintirea doctorului era exactă, nu poate fi vorba decât de incendiul din 2-5 mai 1842, fapt care întărește și mai mult ipoteza că Davila se născuse în 1832.

Se știe, de asemenea, că atunci când a venit în Țara Românească, doctorul Davila, un tânăr, înalt, subțire, cu trăsături fine și regulate, cu păr blond și ondulat, descoperind o frunte înaltă, cu ochi albaștri și visători, a produs asupra domnitorului Barbu Știrbei o impresie de extremă tinerețe, care îl făcuse să exclame către secretarul său: „Dar ce crede Franța că va putea înfăptui la noi această tânără domnișoară?” Dacă admitem că Davila se născuse în 1832, înseamnă că la venirea sa în Țara Românească, în 1853, nu avea decât 21 de ani.

Ultima parte AICI


sursa: Valeriu Stan, Carol Davila, fiul lui Franz Liszt?, în Magazin istoric, Anul VI, Nr. 1 (58), ianuarie 1972

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: