Carol Davila, fiul lui Franz Liszt? (I)

carol davillaDacă Liszt a ezitat să dea „o situație și un nume” lui Carol Davila, acesta și le-a creat singur, prin propriile-i realizări, fiind ca atâția alți oameni de seamă, fiul faptelor sale. Înainte de toate, el este pentru noi întemeietorul învățământului medical superior – Școala de mică chirurgie (1855) devenită Facultatea de medicină, chirurgie și farmacie (1869) – promotor al asistenței sociale – primele aziluri de copii (1861) și o școală pentru surdo-muți – organizatorul serviciului sanitar al armatei, un deschizător de drumuri în epoca dintre Unire și Independență. Cuza Vodă l-a avansat general și l-a numit Inspector general al Serviciului sanitar militar, Inspector general al administrației generale sanitare și Efor al spitalelor civile. A stins molime, între care și cumplita epidemie de holeră de la Brăila, din 1865. A militat pentru aderarea României la Crucea Roșie Internațională, iar pe câmpurile de luptă unde România și-a cucerit independența a fost prezent în primele linii, pentru a da ajutor răniților din ambele tabere: în semn de prețuire, i-au fost acordate înalte ordine rusești și turcești.

„Ca pe fiul meu…”

La 13 martie 1853, de pe puntea unui vapor austriac, cobora, la Giurgiu, un tânăr francez care se numea Charles Antoine Francois Davila. Își luase de curând doctoratul în medicină la Paris și venea în Țara Românească la dorința domnitorului Barbu Știrbei, care ceruse guvernului francez să-i trimită un medic tânăr, capabil să reorganizeze serviciul  medical al oștirii. Avea un contract pe trei ani și nu putea prevedea că împrejurările îl vor face să rămână până la sfârșitul vieții în această țară.

Cine era acest tânăr medic, care preferase să-și înceapă cariera într-o țară necunoscută și atât de departe de Franța? Niciodată, în fața niciunei autorități, Charles Antoine Francois Davila nu a prezentat actul său de naștere; avea mai multe diplome, dar indicațiile lor erau destul de confuze: ca an al nașterii apărea fie 1828, fie 1830, iar ca loc al nașterii – „lângă Parma”…

Știa el cine-i sunt părinții? Se pare că atât el cât și contemporanii lui știau – sau bănuiau – că este fiul lui Franz Liszt și al scriitoarei franceze Marie d’Agoult. Aceasta, cunoscută în literatură sub pseudonimul Daniel Stern, autoare a unor eseuri și romane de factură romantică, se născuse în 1805 la Frankfurt pe Main, ca fiică a unui nobil francez, Flavigny, emigrat în timpul revoluției. În 1827 se căsătorise cu contele Charles d’Agoult, colonel de cavalerie, cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Era o femeie de o frumusețe remarcabilă, cultă, plină de temperament și cu un farmec deosebit.

Câțiva ani mai târziu l-a întâlnit pe Franz Liszt, pe atunci în plină ascensiune, și s-a îndrăgostit de el, urmându-l în Elveția. Cei trei copii care s-au născut au fost recunoscuți de părintele lor și încredințați mai târziu spre creștere mamei lui Liszt. Dar a mai existat, după cât se pare, și un al patrulea copil. După câțiva ani petrecuți în Elveția și Italia, legăturile dintre tânărul muzician și contesa franceză s-au rărit încetul cu încetul, despărțirea survenind în 1844.

Pe ce motive se întemeiază presupunerea că Davila ar fi fost cel de-al patrulea copil al Mariei d’Agoult și al lui Liszt? În primul rând pe grija și afecțiunea manifestate de contesă față de tânărul medic. De-abia ajuns în țară, el a primit o scrisoare de la contesă, datată 3 aprilie 1853, urmată apoi, la intervale mai lungi sau mai scurte, de altele, până în 1860, când corespondența dintre ei a încetat. Tonul tandru și plin de solicitudine al acestor scrisori, frecventa utilizare a unor expresii ca mon cher enfant, cher, tres cher enfant, la adresa lui Davila, lasă să se întrevadă o apropiere mult mai puternică decât aceea prilejuită de o simplă cunoștință.

Astfel, într-o scrisoare din 14 martie 1854, referindu-se la suferințele prin care trecuse tânărul medic în urma unei paralizii a brațului drept, contesa scria: „Admir, dragul meu copil, curajul tău într-adevăr eroic. Ce n-aș da să te pot strânge în brațe și să-ți spun câteva cuvinte de mamă. Soarta este aspră cu tine, dar sunt convinsă că vom ști să o înduplecăm.”

La 7 iunie 1859, aflând de căsătoria lui Davila, contesa scria soției acestuia: „Dacă scumpul meu Citta [diminutivul lui Davila] ți-a spus că-l iubesc ca pe fiul meu, n-a exagerat întru nimic și îți închipui cât de mult mă mișcă fericirea lui.”

De menționat, de asemenea, că, în cursul călătoriei sale de la Paris la București, Davila se abătuse din drum pe la Weimar, unde se afla în acel timp Liszt. În ce scop? Scrisorile sunt mult mai enigmatice în această privință, dar se poate presupune că în momentul în care întreprindea călătoria spre Țara Românească – hotărâtoare pentru cariera sa – Davila a solicitat lui Liszt un act de stare civilă, pe care doar marele compozitor și pianist putea să i-l dea. Demersul a rămas, însă, fără rezultat.

Grija deosebită, am zice părintească, pe care Marie d’Agoult o arăta lui Davila s-a manifestat și cu alt prilej. Tânărul participase la o manifestație studențească împotriva lui Ludovic Napoleon (viitorul Napoleon III), din al cărui ordin au fost arestați, la 2 decembrie 1851, fruntașii opoziției republicane și monarhiste. Davila fusese închis preventiv la închisoarea Conciergerie. Exista primejdia ca tânărul să fie judecat și condamnat, dar contesa a intervenit prin relațiile pe care le avea în înalta societate și a reușit să-l elibereze înainte de a fi adus în fața tribunalului. Atât de puternic era atașamentul ei față de tânărul medic, încât, într-o scrisoare din 27 aprilie 1853, deci abia la două luni de la despărțirea de Davila, Marie d’Agoult își exprima intenția de a veni să-l vadă la București. Cât despre fiica ei, Claire Christine, aceasta se adresa doctorului cu formula „dragul și bunul meu frate”.

Partea a doua AICI


sursa: Valeriu Stan, Carol Davilla, fiul lui Franz Liszt?, în Magazin istoric, Anul VI, Nr. 1 (58), ianuarie 1972

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: