Nicolae Steinhardt. Biografia și opera (III)

nicolae-steinhardtLa 64 de ani, Steinhardt debutează editorial cu volumul de eseuri și critică literară Între viață și cărți (1976), urmat de Incertitudini literare (1980, premiul criticii literare al Uniunii Scriitorilor). Un debut așa de târziu reprezintă o performanță în critica literară românească.

Viața religioasă

Steinhardt continuă să scrie, are succes printre tineri, călătorește în străinătate, viața lui religioasă nedumerește pe unii contemporani. El tânjește după o viață creștină mai intensă și, după moartea tatălui (1967), începe să caute o mănăstire pentru a se retrage. Este ajutat de prietenul său, Noica, filosoful care va căuta și el un loc de refugiu și de meditație (îl află, se știe, la Păltiniș). Steinhardt alege mănăstirea Rohia din Maramureș și, la 16 august 1980, este tuns în monahism de către episcopul Justinian Chira și arhiepiscopul Teofil Herineanu, iar starețul mănăstirii, arhimandritul Serafim Man, îl rânduiește în obștea mănăstirii. Devine bibliotecar, cu obligația de a pune ordine și să întrețină cele 23.000 de cărți câte are Mănăstirea Rohia.

Steinhardt este mulțumit și mai aduce o dată slavă lui Dumnezeu pentru că a fost învrednicit să devină călugăr: „Dau din tot sufletul slava lui Dumnezeu că m-a învrednicit de Sfântul Botez și de călugărie, mult mai mult decât putea nădăjdui un ins ca mine. Port din tinerețe o cruce grea și urâtă: o ticăloasă boală de intestine. Ar fi trebuit să deznădăjduiesc, să mă întunec. Credința îmi ajută să o rabd cu destul stoicism și să nu-i îngăduie să-mi zdruncine bucuria de a fi creștin și monah – pe măsura darului, foarte puțin adică, având totuși dreptul de a rosti: Et in Arcadia ego. Fie numele Domnului binecuvântat.”

I se îngăduie să țină o cameră la București pentru nevoile lui scriitoricești. Apare din când în când, își vizitează prietenii, ia cărți cu împrumut, apoi dispare cu lunile. Și-a lăsat barbă și chipul lui, slăbit, seamănă din ce în ce mai mult cu o icoană bizantină. Mersul său e zorit și nesigur, glasul e, tot așa, precipitat, cu o tonalitate variabilă. Este în toată ființa lui Steinhardt un mare neastâmpăr și o mare bunătate. O bunătate activă, ușor agitată, și o voință neascunsă a proaspătului călugăr de a se identifica total cu noua lui condiție.

Nu-și pierde vremea, are rubrici în revistele vremii, ține predici, îndrumă pe vizitatori, din când în când călătorește. În 1982 publică un eseu despre Bogza (cu un titlu lung, imposibil de memorat), apoi Critica la persoana întâi (1983), Escale în timp și spațiu (1987), Prin alții spre sine (1982). Eseurile teologice și predicile religioase le iscălește cu numele Monahul Nicolae de la Rohia. Acestea au fost publicate, după 1980, de ucenicii săi.

Moartea

În martie 1989, angina pectorală de care suferea de multă vreme se agravează și, plecând spre București pentru a consulta medicii, Steinhardt se oprește la Baia Mare unde, la 29 martie, își află sfârșitul.

În ajunul morții, Ioan Pintea și Virgil Ciomoș, ucenicii și prietenii săi, reușesc să recupereze din chilia Părintelui Nicolae o bună parte dintre textele sale. Soarta Jurnalului fericirii (confiscat, cum se va vedea, de Securitate, rescris, difuzat la Europa liberă, recuperat de autor în anii ’80) pusese pe gânduri pe Steinhardt și pe prietenii săi, făcându-i pe toți să fie mai vigilenți și să pună din vreme la adăpost manuscrisele călugărului de la Rohia.

Biografia lumească a lui Steinhardt se oprește aici. O viață demnă, exemplară, într-o istorie plină de violență, trădări și tragedii de tot felul. Steinhardt a avut tăria să treacă frumos prin ele.

Partea a patra AICI


sursa: Eugen Simion, Nicolae Steinhardt în Caiete critice, nr. 1-2 (231-232)/2007, Revistă editată de Fundația Națională pentru știință și artă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: