Părintele Serghi

tolstoi levStrălucitorul locotenent de cuirasieri, prințul Kasatski, după ce se logodise cu preafrumoasa Maria, domnișoară din cea mai bună societate, foarte apropiată de Curte, află că tânăra fată a fost, cu un an în urmă, amanta împăratului Nicolae I. Îngrozit, Kasatski o părăsește, se călugărește și devine un fel de sfânt, „părintele Serghi”, pe care pelerinii vin să-l vadă în sihăstria sa.

Cu toată aparența sa de seninătate, părintele Serghi este nevoit să ducă o luptă lăuntrică cu două ispite: poftele trupești și un fel de „ambiție monahală”, de orgoliu al sfințeniei, care-l împiedică să parvină la mântuire.

Într-o noapte, o femeie frumoasă, puțin băută, venită din orașul vecin, pune rămășag cu niște prieteni că-l va seduce pe schimnic. Ea pătrunde la chilia sa, încearcă să-l seducă, îl tulbură.

Și părintele Serghi, pe punctul de a ceda, își taie un deget cu o lovitură de topor. Pedepsindu-și în felul acesta trupul, se crede scăpat pentru totdeauna de diavol. Dar, mai târziu, se va lăsa ispitit de fata unui negustor, o femeie senzuală și proastă. Înspăimântat de păcatul înfăptuit, va fugi și se va pierde în masa umililor, a săracilor, a anonimilor. Judecat ca vagabond și deportat în Siberia, va găsi fericirea în decăderea fizică: „Muncește la grădina de zarzavat a stăpânului, îi învață pe copii carte și îngrijește de bolnavi.”


sursa: Henri Troyat, Viața lui Tolstoi, vol. III, trad.: Paul B. Marian, București, Minerva, 1973

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: