Trei vieți pentru două palme!

Duiliu_Zamfirescu„Duiliu Zamfirescu avea doi fii: Alexandru și Lascăr. Amândoi înalți, frumoși, sănătoși. Cel mai simpatic era Lascăr. Era preferatul tatălui său.

Prin 1922 (23?), la o “serată de binefacere” la Athenee Palace, tânărul Maican trecea de la o masă la alta cu o “pușculiță”. Colecta daruri. De la Lascăr Zamfirescu, “pomana” a fost atât de modestă, încât Maican a exclamat:

– Din partea unui fiu de ministru, obolul este atât de meschin!

Lascăr i-a dat două palme… Așa s-a declanșat duelul dintre cei doi.

Din primul foc, Maican, care în viața lui nu a ținut un pistol, l-a nimerit pe Lascăr în frunte. Acesta s-a prăbușit. Dar era numai contuzionat. Medicii au constatat că glonțul – de 12 milimetri -, a lunecat pe osul frontal, provocând o rană adâncă. Când și-a revenit, Lascăr a refuzat mâna lui Maican.

Loteria Satanei a vrut ca Lascăr să nu-și scoată căciula. Se simțea răcit. Drept urmare, glonțul a antrenat o bucată de blană. A urmat o infecție. Medicii nu cunoșteau sulfamidele sau micinele. Într-o agonie cumplită, Lascăr îl vedea pe Maican căzând în genunchi și cerând iertare. În zadar.

După moartea lui Lascăr, Maican și-a zburat creierii! Avea suflet! Iar pentru a scăpa de umbra lui Lascăr, a ales singura scăpare…

Duiliu Zamfirescu s-a prăpădit și el. Foarte curând. “De ficat”, au declarant medicii. “De inimă rea”, ne-a spus Ida Scifoni – fata lui vitregă. “Cu ultima suflare, șoptit, l-a chemat pe Lascăr.”

Deci trei vieți pentru două palme!


sursa: Gh. Jurgea-Negrilești, Troica amintirilor. Sub patru regi, Polirom, Cartea Românească, 2014

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: