Cine sunt barbarii?

iorga nicolaePovestește Eugen Lovinescu despre Nicolae Iorga:

“La cursurile sale, Nicolae Iorga cerea o liniște deplină; orice șoaptă i se părea un comentariu, orice foșnet de hârtie îl irita; nimeni nu putea intra mai târziu în sală, iar, odată intrat, nimănui nu-i era îngăduit decât să asculte sau să ia note; față de orice alte preocupări, el avea izbucnirea Nazarineanului față de zarafii din templu. Pentru a zugrăvi atmosfera exactă a acestor cursuri, voi povesti o întâmplare ce o rezumă printr-un relief puternic.

În cursul unor lecții asupra barbarilor, pânza uimitoare a cuvântării cădea cântăreț și monoton, când, deschizându-se brusc ușa sălii, intră un om, de o oarecare maturitate, roșcat, cu ochelari groși, pe care, deși nu era un student, profesorul îl primi ca pe un oaspete nepoftit.

Omul salută și se îndreptă spre bănci. Făcându-i-se loc, își scoate tacticos paltonul, se așeză comod, privi circular și curios prin ochelarii de baga, întinse o foaie de hârtie, ascuți un creion – totul cu mișcări încete, fără să observe încordarea din jur.

Privindu-l emoționați, așteptam un dezastru; din însuflețirea vorbei presimțeam iritarea crescândă a profesorului; și, în adevăr, intrând în labirintul unei fraze interminabile, pe când dezvolta în volute metodice definiția barbarilor: ”barbari sunt cei care… barbari sunt acei care…”, – după opt definiții, rostite pe un ton tot mai iritat, d-l Iorga culmină prin o nouă definiție: “barbari sunt acei care, venind la un curs, nu știu păstra cuviința necesară”.

Ca și cum n-ar fi auzit, oaspetele își scoase liniștit din buzunar un sul de ziare din care desfăcu unul cu un foșnet ce, în tăcerea emoționată a tuturor, luă proporții uriașe; citi câteva rânduri, îl împături apoi.

Situația era încordată. În debitul său volubil, profesorul intercală din nou: “previn pe domnul din capul băncii a patra din dreapta că, de nu-l interesează ceea ce spun eu, n-are decât să iasă din sală”.

Omul nu auzise nici de data aceasta; examinând sala îndelung, voi să intre în conversație cu un vecin, se răsuci, se uită pe geam și apoi se puse să scrie.

Situația începea să devină acum tragică și, în adevăr, dintr-o săritură, d-l Iorga se repezi de pe catedră și, în salturi, căzu amenințător peste musafirul rămas calm și indiferent. Câțiva studenți săriră în jurul omului care, punându-și flegmatic ochelarii, privi mirat la mulțimea ce-l înconjura.

Taina se dezlegă îndată: fără să știe, de altfel, românește, străinul era un ziarist din Viena, ce se pregătea să transmită o corespondență despre Universitatea din București!” 🙂


sursa: E. Lovinescu, Memorii, Texte alese și postfață de Nicolae Balotă, București, Minerva, 1976

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: