Prin ce trăiesc oamenii?

tolstoiCizmarul Semion, foarte sărac, vrea să cumpere o singură șubă pentru întreaga lui familie; ducându-se în sat, nu primește însă banii pe care mujicii i-i datorează. Cam afumat, pe drumul de întoarcere, observă sprijinit de o capelă un om alb gol, trece pe lângă el cu frică, apoi se întoarce gândindu-se că acela ar putea să înghețe, îl învelește în anteriul său, îl și încalță, și îl duce pe pribeag cu el. Acasă, Matriona, care îl aștepta cu șuba nouă și îl vede dezbrăcat, băut și în tovărășia unui necunoscut, îl ia la ceartă, după care se îmbunează însă și îi ospătează cu ultimul blid de mâncare ce i-a mai rămas de la copii. Atunci pribeagul de care s-a îndurat zâmbește pentru o dată; iar a doua zi fața i se luminează. Mărturisește doar că a fost pedepsit de Dumnezeu și că îl cheamă Mihail. Rămâne lucrător la Semion, îi învață meseria, îl ajută.

Cam peste vreun an, intră în casă un boier fălos și, dându-le un material scump, le comandă o pereche de cizme care să nu se uzeze. Semion se sperie de pretențiile boierului, dar Mihail, uitându-se la el, zâmbește pentru a doua oară, luminându-se la față. Și îi croiește boierului nu cizme, ci niște încălțări ușoare fără tălpi. Disperarea Matrionei trece însă când vine omul boierului cu știrea că, în drum spre casă, acesta a murit, iar pentru a fi înmormântat tocmai de asemenea încălțări e nevoie.

Mihail lucra de șase ani la Semion când a venit la ei o negustoreasă cu două fetițe, una beteagă de piciorul stâng, și comandă pentru ele pantofiori, unul pentru piciorul strâmb și trei pentru picioarele bune, căci sunt gemene. Și povestește femeia cum le luase la ea când cu șase ani în urmă  le-a murit întâi tatăl, apoi mama, care, prăbușindu-se peste fetițe i-a și scrântit uneia piciorul. Iar Mihai, uitându-se în sus, se apucă să zâmbească pentru a treia oară. Și mărturisește binefăcătorilor lui cele ce i se întâmplaseră.

El era un înger, trimis de Dumnezeu să ia sufletul femeii, dar nu ascultase porunca, i se făcuse milă de născătoarea gemenelor. Și fusese pedepsit. Se întorsese pe pământ spre a îndeplini porunca și a pătrunde învățătura: „Du-te de scoate sufletul din născătoare și află trei cuvinte: află ce sălășluiește în oameni, și ce nu le este oamenilor dat, și prin ce trăiesc oamenii. Iar când ai aflat, te întorci în ceruri.”

Așa l-a și găsit Semion gol pe câmp. Și l-a îmbrăcat, l-a dus în casă, femeia lui, din gura căreia ieșise mai întâi sufletul mort, s-a îmbunat apoi și l-a ospătat. Și el, Mihail, s-a bucurat și a zâmbit pentru întâia oară, fiindcă a aflat primul cuvânt, ce sălășluiește în oameni. „Am aflat că în oameni este iubire.” Apoi, când a venit boierul să comande cizme, el a fost singurul care a zărit în spatele lui îngerul morții și a aflat ce nu le este oamenilor dat. „Nu le este oamenilor dat să știe ce le este de trebuință pentru trupul lor.” Și a zâmbit a doua oară. Iar când a venit femeia cu copiii alteia pe care-i crescuse, a înțeles și prin ce trăiesc oamenii. „Am aflat că orice om trăiește nu prin grijă pentru sine, ci prin dragoste.”

Și, înainte de a-și lua zborul spre ceruri, îngerul iertat le mai explică lui Semion, Matrionei și copiilor lor tâlcul celor trei întâmplări. Nu-i este dat omului să știe dacă până seară îi vor trebui cizme pentru om viu sau încălțări ușoare pentru mort. Și omul rămâne în viață nu prin gândul la sine, ci prin mila și dragostea față de altul. „Acum am înțeles că oamenilor doar li se pare că trăiesc datorită grijii față de sine, dar că ei trăiesc numai datorită iubirii. Cine e în iubire, acela este în Dumnezeu și Dumnezeu este în el, pentru că Dumnezeu este iubire.”


sursa: Ion Ianoși, Tolstoi. Romanul unei drame, București, Univers, 1991

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: