Cine a fost Samuel Colt?

samuel colt revolverColt, Samuel (19.07.1814, Hartford, Connecticut, SUA – 10.01.1862, Hartford). Inventator american.

A lucrat în fabrica de textile a tatălui său înainte de a pleca pe mare în 1830. În timpul unei călătorii în India, a conceput primul revolver, pe care l-a omologat mai târziu (1835-1836). Revolverul său cu şase gloanţe nu a fost însă primit cu entuziasm, iar compania sa din Paterson, New Jersey, a dat faliment în 1842. În 1843 a inventat prima mină navală al cărei explozibil putea fi controlat de la distanţă şi a făcut afaceri cu telegrafia, folosind primul cablu subacvatic.

Militarii s-au declarat satisfăcuţi de performanţele invenţiilor sale, în timpul războiului mexican primind o comandă de 1.000 de pistoale. Colt a redeschis fabrica în 1847. Asistat de Eli Whitney Jr., a progresat în dezvoltarea pieselor interşanjabile şi a liniei de asamblare. Fabrica sa din Hartford a produs revolverele cele mai utilizate în Războiul Civil American şi în colonizarea Vestului, incluzând faimosul Colt 45.


sursa: Enciclopedia Universală Britannica, coord.: Ilieş Câmpeanu, Cornelia Marinescu, vol.4, Bucureşti, Ed. Litera, 2010, p.138

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri au apreciat asta: