A fost asasinat Alexandru Macedon? (III) Principalul suspect: Antipatros

Alexandru MacedonFirește că este foarte simplu să admitem versiunea oficială a morții lui Alexandru și să respingem, ca nefondate, orice alte ipoteze. Ar fi, însă, greșit să nu ținem seama de bănuielile anticilor cum că Alexandru ar fi fost victima unui complot cu atât mai mult cu cât, se știe, au mai fost făcute încercări de înlăturare a regelui macedonean (tentativa lui Philotas în 330 î.Hr. sau așa-numita conspirație a pajilor în 327 î.Hr.)

Ce fapte istorice ar putea atesta existența unui complot condus de Antipatros?

Dintre toți comandanții armatei macedonene, Antipatros a fost, după rege, cea mai importantă persoană din stat. Inteligent și instruit, el s-a făcut remarcat încă din timpul regelui Filip al II-lea (359-336 î.Hr.), tatăl lui Alexandru, care i-a încredințat importante misiuni militare și diplomatice. A fost prieten cu filosoful Aristotel și cu oratorul Isocrate, cu care a corespondat cu regularitate.

După asasinarea lui Filip al II-lea, Antipatros s-a numărat printre cei care au trecut, de îndată, de partea noului rege, Alexandru. Apreciindu-i devotamentul, acesta i-a încredințat misiuni de cea mai mare importanță în perioada pregătirii și organizării campaniei din Orient. Astfel, Antipatros a stat la cârma statului cât timp Alexandru a condus expediția din Balcani și a fost numit guvernator al Macedoniei și strateg al Europei în perioada expedițiilor în Asia.

Toate acestea creează impresia că relațiile de prietenie dintre Alexandru și Antipatros s-au menținut, nealterate, până în ultimul moment. Izvoarele scrise ale timpului menționează, însă, că la un moment dat între cei doi oameni de stat s-au iscat neînțelegeri care au ajuns până la ură.

Autorii antici explică în două feluri cauzele acestor neînțelegeri. Unii afirmă că ele au pornit de la o veche dușmănie dintre Antipatros și Olympia, mama lui Alexandru. Cei doi – relatează Arrianus – îl asaltau pe Alexandru cu scrisori în care se învinuiau reciproc: guvernatorul se plângea de îngâmfarea Olympiei și de obiceiul ei de a se amesteca în toate problemele; aceasta, la rândul ei, susținea că pe Antipatros l-au amețit onorurile și că, uitând cui le datorează, se considera îndreptățit să joace primul rol în Macedonia și în Elada.

Alți autori sunt, însă, de părere că nu intrigile de acest gen, ci cauze mai profunde, generate de politica dusă de Alexandru în Orient, au dus la înstrăinarea lui Antipatros de regele său. Ca reprezentant al aristocrației macedonene, Antipatros n-a fost de acord, de pildă, cu politica de adoptare a obiceiurilor popoarelor cucerite, dusă de ALexandru, socotind-o umilitoare pentru poporul lui și pentru propria lui persoană, iar ca prieten al lui Aristotel, s-a simțit dator să apere cultura elină. În plus, Antipatros a fost profund impresionat de moartea lui Philotas și mai ales de executarea nejustificată a lui Parmenion, vechiul lui tovarăș de arme. Curând după uciderea lor, a survenit o nouă execuție. De data aceasta, osânditul a fost chiar ginerele lui Antipatros. Apoi Alexandru a ordonat ca Antipatros să-i transmită lui Crateros puterea în Macedonia și el însuși să vină la Babilon.

Să fi considerat oare Alexandru că era periculos să lase în îndepărtata Macedonie un om influent, care nu-i împărtășea vederile? Plutarh afirmă că Alexandru se temea de Antipatros și de fiii acestuia. Pare verosimil ca, primind ordinul  să plece spre Babilon, bătrânul comandant  să-și fi amintit de soarta lui Parmenion și să fi făcut el primul pas. Dar l-a făcut oare?


sursa: Elena Rădulescu, A fost asasinat Alexandru Macedon? în Magazin istoric, Anul V, Numărul 10(55), octombrie, 1971

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: