A fost asasinat Alexandru Macedon? (II) Otrava din copita măgarului

alexandru cel mareAutorii antici au cunoscut versiunea asasinării lui Alexandru Macedon. Unii au susținut-o (Justinus) sau doar au admis-o (Diodor, Curtius), alții au respins-o (Plutarh, Arrianus). Toți relatează însă că boala lui Alexandru s-a declanșat în timpul unui ospăț acasă la Medios. Cine a fost acest Medios?

Originar din Tessalia, Medios ajunsese, după spusele lui Arrianus, omul cel mai devotat dintre curtenii lui Alexandru, care, profund afectat de moartea prietenului său Hephaistion, nu scăpa prilejul să caute „uitarea” în vin. În această privință pare concludentă mărturia lui Plutarh: Alexandru se simțea foarte obosit și ar fi preferat să se odihnească, dar la rugămintea insistentă a lui Medios s-a dus la ospăț și acolo s-a îmbolnăvit de friguri. Medios era bun prieten cu Iollas, unul din fiii lui Antipatros, remarcabil general al armatei macedonene. Un fiu al lui Antipatros, Cassandros, deși căsătorit cu o soră a lui Alexandru, a avut grijă, după moartea acestuia, să extermine întreaga lui familie.

Împrejurările morții lui Alexandru sunt deci legate, direct sau indirect, de familia lui Antipatros.Astfel, istoricul Arrianus relatează: „Am mai citit multe alte lucruri despre moartea lui Alexandru: de pildă, că Antipatros i-ar fi trimis otravă și că aceasta l-ar fi ucis pe Alexandru; că lui Antipatros otrava i-o procurase Aristotel, pe care moartea lui Callisthenes îl făcuse să se teamă de Alexandru; în sfârșit, că otrava fusese adusă de Cassandros și – după unii – ascunsă în acest scop în copita unui măgar. Versiunea adaugă că Iollas, fratele mai mic al lui Cassandros, i-ar fi dat lui Alexandru otrava; Iollas era paharnicul regelui, care îl jignise cumplit, puțin timp înaintea morții. Alții scriu că și Medios a fost amestecat în complot, întrucât el îl îndemnase pe Alexandru să chefuiască.”

La rândul lui, Plutarh afirmă că Alexandru s-a temut întotdeauna de Antipatros și de fiii acestuia. Pe paharnic l-a ținut din scurt, iar pe Cassandros l-a lovit pentru că îndrăznise să-și bată joc de obiceiurile perșilor: „Se spune că o groază atât de cumplită și de persistentă a intrat în sufletul lui Cassandros – istorisește Plutarh – încât, după mulți ani, când domnea peste macedoneni și stăpânea Grecia, plimbându-se prin Delfi și privind statuile de acolo, s-a găsit deodată în fața statuii lui Alexandru și pe loc a început să freamăte și să tremure din tot trupul și cu greu și-a revenit, fiind amețit de vederea statuii.”

În ceea ce privește otrava, Plutarh scrie că, după spusele unora, „era o apă rece, ca un fel de rouă fină, luată de la stânca din Nonacris, pe care o pun într-o copită de măgar, fiindcă niciun alt vas n-o poate ține, ci plesnește din pricina răcelii și puterii ei.”

Ferm convins că „Alexandru a fost doborât nu de vitejia dușmanilor, ci de perfidia celor apropiați și de trădarea supușilor”, Justinus îl acuză fățiș pe Antipatros de a fi organizat și pus în aplicare complotul. În primul rând – argumentează istoricul – pentru că Antipatros ar fi fost speriat de moartea celor mai buni prieteni ai lui, guvernatori de provincii, uciși din ordinul lui Alexandru. În al doilea rând, Antipatros ar fi fost conștient de antipatia lui Alexandru față de el, regele refuzând să-i recunoască meritele. Apoi, mama lui Alexandru, Olympia, l-a jignit și l-a calomniat sistematic pe Antipatros. În sfârșit, rechemarea lui Antipatros din Macedonia în Orient putea fi interpretată ca o dizgrație definitivă. Toate aceste motive l-ar fi determinat pe generalul Antipatros să pună la cale otrăvirea lui Alexandru, folosindu-se de fiii lui și de Medios.

Despre participarea lui Antipatros la complot vorbește și Diodor. În plus, el afirmă că moartea comandantului Philostas și a fiului său, generalul Parmenion, a produs o impresie zguduitoare asupra contemporanilor și că, printre cei care au dezaprobat faptele lui Alexandru s-a numărat și Cassandros. Ajuns rege al Macedoniei, Cassandros a ucis-o pe mama lui Alexandru și a nimicit întreaga lui familie. În anul 309 î.Hr., din ordinul lui Cassandros, au fost uciși ultimii membri ai familiei lui Alexandru: fiul și soția lui, Roxana.

Ultima parte AICI


sursa: Elena Rădulescu, A fost asasinat Alexandru Macedon? în Magazin istoric, Anul V, Numărul 10(55), octombrie, 1971

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: