Care este forma pământului? (II)

pamantImaginați-vă că vă aflați în mijlocul oceanului, pe puntea unei nave. Este o zi însorită, senină, strălucitoare, iar marea e calmă. Atmosfera marină este, de regulă, mai puțin prăfoasă și cețoasă decât aerul de deasupra uscatului, așa încât puteți privi departe și vedeți clar linia orizontului. Marea întâlnește cerul de-a lungul unei linii orizontale clare.  Este limpede că priviți spre o culme.

Cum este posibil? Pe mare nu există coline, ci numai apă cu suprafața plană. Singurul răspuns posibil este că oceanul nu este plan, ci curbat, iar de la înălțimea punții navei puteți vedea numai până acolo unde linia privirii întâlnește vârful curbei, nu și dincolo de culme. Dacă urcați pe o punte mai înaltă, puteți vedea mai departe, înainte ca vederea să vă fie limitată de curbă, iar coborând pe o punte mai joasă veți vedea mai puțin. Mai mult decât atât, dacă stați pe loc și priviți în jur, veți vedea același orizont clar, la aceeași distanță în orice direcție, nu numai că suprafața oceanului este curbată, dar curbura ei este identică în orice direcție – cel puțin atât cât de poate vedea cu ochiul liber.

Dar de ce să se curbeze oceanul? Înseamnă că urmează curbura Pământului, care la rândul său este și el curbat în toate direcțiile. Acest lucru este mai puțin evident pe uscat, pentru că acesta este mai neregulat decât marea, iar aerul de deasupra lui este de obicei mai cețos.

Acceptând că Pământul se curbează, ce fel de curbă formează? Dacă forma este aceeași în toate direcțiile, trebuie să fie o sferă, pentru că aceasta este singura suprafață cunoscută care se curbează simetric în toate direcțiile. Iată deci că putem înțelege că Pământul este o sferă, doar privind și cugetând.

Ați putea întreba de ce oamenii nu au studiat orizontul ca să ajungă cu mii de ani în urmă la această concluzie, dar necazul este că puțini au fost cei care s-au gândit la asta. Era cu mult mai simplu să-și imagineze Pământul plat, formă care nu ridica în vremurile străvechi nici un fel de problemă. Un Pământ sferic, după cum vom vedea mai departe, ridică unele probleme care dau de gândit în continuare.

V-ati putea pune întrebarea: „Puteam oare avea încredere în ceea ce vedem? Este destul să privim spre orizont?” De fapt, în acest caz e destul, deși suntem adesea induși în eroare de ochii noștri, dacă nu examinăm cu grijă dovezile.

De exemplu, să presupunem că vă aflați pe mare și puteți zări o altă navă ce navighează în depărtare, spre orizont. Priviți spre ea și, pe măsură ce se apropie de orizont, nu mai vedeți punțile inferioare, apoi, după o vreme, nu se mai văd nici punțile superioare. Tot ce se mai zărește e fumul (sau pânzele, dacă este un velier), apoi dispar și acestea. Nu este numai o problemă de distanță pentru că, în cazul în care aveți o lunetă și priviți prin ea, nava pare mult mai mare și mai aproape, dar tot o vedeți dispărând întâi de jos, apoi mai sus, apoi și mai sus. Ceea ce vedeți este nava care trece peste culmea curbei Pământului, coborând apoi pe partea opusă.

Prima persoană despre care știm că a susținut vreodată că Pământul este o sferă a fost filosoful grec Pitagora (cca 580-500 î.Hr.), care a lansat această ipoteză cam prin anul 500 î.Hr.

Există și alte dovezi care arată că Pământul este o sferă. Unele stele sunt vizibile din anumite puncte de pe Pământ, dar nu și din alte puncte, iar pe timpul eclipselor de Lună, umbra Pământului este totdeauna curbată ca marginea unei sfere. Filosoful grec Aristotel  (384-322 î.Hr.) a enumerat dovezile privind sfericitatea Pământului  cam prin anul 340 î.Hr. și de atunci, deși nu au fost acceptate tot timpul, niciun om educat nu s-a mai îndoit de realitatea lor. În epoca actuală a călătoriilor spațiale s-au realizat fotografii ale Pământului din cosmos, în care se poate chiar vedea că acesta este o sferă.

Citiți și Care este mărimea Pământului


sursa: Isaac Asimov, Ce știm și ce nu știm încă despre Pământ și Cer, Editura Elis, 1996

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: