Hannibal – Spaima Romei. (VI) Asaltul asupra Italiei

hannibalŞtirea despre traversarea Alpilor de către Hannibal a ajuns la Roma ca flacăra unui fitil. Consulul Scipio, care a întrerupt campania iberică, stă pregătit cu legiunile sale în valea Padului. Cel de al doilea consul, Sempronius, care mai pregăteşte încă invadarea nordului Africii, primeşte ordin să vină repede cu trupele în nordul Italiei. Prima luptă dintre Cartagina şi Roma, dintre Hannibal şi Scipio, devine iminentă, fără ca Sempronius să fi ajuns aici.

Ambele părţi par să ardă de nerăbdare să-şi măsoare fortele. Scipio înfăţişează soldaţilor săi starea aşa-zis mizerabilă a adversarului: sunt ca nişte umbre, sleiţi de foame şi frig, de murdărie şi mizerie, secătuiţi până la moarte. Au degerături, au muşchii rigizi din cauza zăpezii, au arme distruse, cai paralizaţi. Pe scurt, aveţi o misiune uşoară cu Hannibal.

Cuvântarea lui Hanibal în faţa soldaţilor a fost mai săracă în vorbe. Le-a prezentat următoarea alternativă: victoria asupra Romei şi toate bogăţiile ţării vă aparţin, sau înfrângerea şi toţi veţi deveni sclavii duşmanului. Alege apoi un exemplu clar: prizonierilor celţi le oferă libertatea în caz de victorie în lupta corp la corp, dacă nu, rămân sclavi. Polybios arată că toţi au vrut să lupte în primele rânduri, fiecare voia să se bată pe viaţă şi pe moarte pentru a-şi lua soarta în propriile mâini. Supravieţuitorii primeau sabie, un cal şi erau primiţi în trupă.

Prima bătălie de la Ticinus pare oarecum dusă la întâmplare. Aruncătorii de lănci ai romanilor din primele rânduri cedează fără luptă, iar cavaleria cartagineză, superioară, înconjoară duşmanul. Consulul Scipio este grav rănit, bătălia se termină înainte de vreme. Legiunile învinse fug spre Piacenza, o poziţie fortificată. Nici Polybios, nici Livius nu menţionează rolul elefanţilor de război ai cartaginezilor. Într-o altă parte, însă, se spune că niciunul din cele 47 de animale nu a pierit în Alpi. Se poate deduce că au fost folosiţi în prima bătălie şi în următoarele, de la confluenţa Padului cu Trebia.

Înaintea luptei, pieptul şi părţile laterale ale elefantului erau apărate cu pături din piele, trompa, urechile şi fruntea erau pictate în culori stridente, dinţii erau armaţi cu învelişuri de metal. Turnul de lemn de pe spatele animalului era apărătoare pentru trei sau patru arcaşi, uneori se punea chiar şi pe trompă un fel de seceră. Cu puţin înaintea luptei li se dădea să bea vin de orez, care le trezea pofta de atac. Fireşte, un astfel de animal putea fi periculos chiar şi pentru propria armată. În cazul în care nimicea prieteni şi nu duşmani, conducătorul lui indian avea un ciocan şi o daltă pentru a-i sfâşia ţeasta.

Între timp, Sempronius a ajuns în tabăra lui Scipio. Cei doi nu se prea înţeleg. Scipio, care mai suferă de pe urma rănii, vrea să aştepte primăvara pentru „lupta decisivă“ împotriva lui Hannibal. Sempronius arde de nerăbdare să-şi arate calităţile militare cât mai repede cu putinţă. Urmează alegerea unor noi consuli, iar el nu va putea reveni la Roma ca învingător împotriva cartaginezilor.

Lui Hannibal nu i-a scăpat disensiunea din tabăra adversă. Caută un loc potrivit între tabăra lui şi cea a romanilor. Trebuie să fie întins, pentru călăreţi, şi bine ascuns ca să poată porni neobservat o ambuscadă. În dimineaţa de 21 este gata: cartaginezii s-au refăcut şi sunt în cea mai bună formă. Numidienii trec călare Trebbia, gărzile romane sună atacul, iar Sempronius începe urmărirea. Calculul lui Hannibal este bun. Uzi, îngheţaţi, înfometaţi, romanii îi urmăresc pe numidieni, care îi atrag în cursă de cealaltă parte a apei. 40.000 de cartaginezi aşteaptă un duşman egal ca forţă. Lupta nu durează mult. Călăreţii romani nu au nicio şansă în faţa lor, iar când în spate mai apare şi Mago, fratele lui Hannibal, lupta este decisă. Romanii sunt încercuiţi şi învinşi. Au pierit 8000 dintre ei.

Apoi s-a întâmplat ceva ce a uluit ambele tabere: Hannibal a aliniat prizonierii şi i-a despărţit pe romani de ceilalţi. Romanii au rămas în prizonierat, ceilalţi au fost eliberaţi fără răscumpărare. În mod normal, în antichitate prizonierii erau fie schimbaţi pe ostateci, fie vânduţi ca sclavi. Hannibal susţine însă că nu duce un război împotriva lor, ci, din contră, luptă pentru interesele lor şi împotriva romanilor. Eliberarea de sub jugul roman – aceasta este lozinca pe care trebuie să o anunţe în patria lor; ei ar trebui să i se alăture lui Hannibal. Cu unele triburi celtice din Valea Padului a izbutit. Obiectivul politic declarat al lui Hannibal este crearea unei prăpăstii între aliaţii latini şi Roma.

Cartaginezii au pierderi puţine şi după cea de a doua bătălie. Dar din cei 37 de elefanţi de război, supravietuieşte numai unul – „Surus“, sirianul. Nimeni nu ştie dacă au fost ucişi de duşmani sau dacă au pierit de frigul năprasnie ori au fost răpuşi de conducătorii lor indieni.

Hannibal poate fi mulţumit de rezultatele primului an de război. Se află cu armata lui în ţara adversarului; plănuita invazie romană în Africa a fost împiedicată, legiunile lui Scipio sunt învinse, iar atacarea Iberiei de către fratele acestuia, Cnaeus, este încetinită.

Hannibal îşi aşază tabăra de iarnă la sud de Pad, în apropiere de Piacenza. Polybios relatează că, în pofida sprijinului declarat, el nu poate avea încredere deplină în celţi. Cunoştea faptul că nu se putea baza pe celţi şi se temea de atentate împotriva lui. De aceea purta „păr fals“, care îl făcea să arate de altă vârstă, îl schimba mereu, ca şi îmbrăcămintea, ca ea să se potrivească întotdeauna cu peruca. Era de nerecunoscut nu numai de cei care îl văzuseră întâmplător, ci chiar şi de cei obişnuiţi în anturajul lui.


sursa: Heiner Stadler, Hannibal – Spaima Romei în Hans-Christian Huf, Sfinx – Tainele istoriei, I-II, Traducere din limba germană de Magda Petculescu, Bucureşti, SAECULUM I.O., 2001

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: