Hannibal – Spaima Romei. (II) O putere tânără intră în război

hannibal barcaLa 250 km nord-est de Cartagina, se află Sicilia, cea mai bogată insulă a lumii antice. Secole de-a rândul grecii şi cartaginezii s-au certat pentru pământuri roditoare, păduri bogate, porturi şi puncte strategice naturale: grecii au ocupat estul insulei, cartaginezii, vestul. În joc intră o a treia putere: Roma.

Lupta pentru Sicilia devine mobilul primului război punic între Cartagina şi Roma. În anul 246 î.Hr., anul naşterii lui Hannibal, războiul se afla în al 18-lea an şi nu se întrevedea niciun învingător. Romanii sunt superiori pe pământ, cartaginezii pe mare. Norocul războiului trece de la o parte la cealaltă, până ce Roma izbuteşte că captureze o corabie cartagineză naufragiată. După acest model romanii vor alinia o flotă în dană. Noile corăbii sunt mai puţin elegante decât ale duşmanului, dar dispun de o inovaţie decisivă: punţi de abordaj, grinzi lungi de lemn, cu un ghimpe de fier, care sparge punţile penterelor cartagineze. Legionarii romani au dus pe apă un „război de uscat“. Într-una din ultimele şi decisivele bătălii din faţa coastei de vest a Siciliei, în 241 î.Hr. romanii distrug întreaga flotă a cartaginezilor.

Deşi Hamilkar, tatăl lui Hanibal, mai controlează încă părţi mari ale insulei, se încheie în acelaşi an un tratat de pace: „În aceste condiţii domneşte prietenia dintre Cartagina şi Roma, cu condiţia ca şi poporul roman să accepte. Cartaginezii vor elibera întreaga Sicilie. Cartaginezii mai trebuie să dea înapoi unii prizonieri de război romanilor, fără răscumpărări. Timp de 20 de ani cartaginezii mai trebuie să plătească  romanillor 2200 de talanţi eubeici (un talant are cca 27 kilograme argint). Partea romană avea să înăsprească ulterior condiţiile: a cerut în plus 1000 de talanţi şi părăsirea tuturor insulelor dintre Italia şi Sicilia. Cartagina acceptă scrâşnind din dinţi.

Din cauza costurilor ridicate ale reparaţiilor de război şi a cheltuielilor enorme pentru un război de douăzeci şi trei de ani, Hamilkar îşi trimite mercenarii în grupe mici la Cartagina. Consiliul seniorilor va compensa soldele treptat pentru nu a greva inutil vistieria statului. Cartagina este un oraş al negustorilor. Ei încearcă să se tocmească cu soldaţii şi să amâne plăţile, până când toţi mercenarii ajung în Cartagina. Se ajunge la revoltă. Li se alătură sclavii cartaginezi şi triburile africane învecinate.

salammbo gustave flaubertÎn romanul său Salammbo, Gustave Flaubert descrie acest război de trei ani al mercenarilor: rolul nefast al adversarului lui Hamilkar, Hanno, revenirea lui Hamilkar din Sicilia, războiul său împotriva propriilor soldaţi, viaţa cotidiană din Cartagina. El povesteşte despre Salammbo, fiica lui Hamilkar şi sora lui Hannibal, despre iubirea ei pentru un mercenar, despre ospeţe şi ritualuri crude, despre mânia lui Hamilkar, despre victoria Cartaginei şi, în fine, despre moartea lui Salammbo. Concomitent, Flaubert notează în amintirile personale deziluzia lui că pe locul vechii Cartagine nu mai găseşte nimic despre cartaginezi. S-a bazat pe scrierile antice şi pe propria fantezie.

Hannibal este în vârstă de şase ani. Creşte în palatul părinţilor săi şi cunoaşte faptele tatălui său nu din auzite, ci le trăieşte la porţile Cartaginei. Concret: Hamilkar izbuteşte să câştige cumplita bătălie şi să învingă trupele cu care luptase cu ani în urmă împotriva Romei.

În acelaşi timp se răscoală şi mercenarii din Sardinia. Cartagina înarmează o flotă pentru înăbuşirea răscoalei. Roma declară înarmarea „casus belli”, anexează Sardinia şi măreşte datoria de război cu încă 1200 de talanţi. Umilirea Cartaginei nu ia sfârşit şi alimentează în continuare ura tatălui lui Hannibal împotriva Romei.

Anul 237 î.Hr.: Hanibal are nouă ani. Nouă ani de război. Lumea este scindată. Cartagina este înfrântă, provinciile Sardinia şi Sicilia sunt pierdute, corăbiile de război distruse. Roma controlează vechile căi comerciale din Marea Mediterană, iar Cartagina, oraşul negustorilor, are nevoie stringentă de noi pieţe. Istoricul grec Polybios scria că Hamilkar împreună cu fiul lui, Hanibal, care avea pe atunci nouă ani, a poposit la coloanele lui Heracle (Gibraltar) şi vrea să facă din Iberia o provincie supusă Cartaginei.

Înainte de a pleca în îndepărtata Spanie, Hamilkar a închinat jertfe zeilor. În templu a fost însoţit de Hannibal. La întrebarea dacă doreşte să-l însoţească, Hannibal nu răspunde printr-un simplu da, ci îl roagă insistent să îl ia cu el. Atunci Hamilkar îl aduce pe fiul său în faţa altarului şi îl pune să jure că „nu va fi niciodată prietenul Romei”.

Hannibal a moştenit, oare, de la tatăl său aversiunea împotriva Romei? Este numai ură ceea ce îl conduce în campania lui împotriva Romei? Sau este continuarea firească a politicii strămoşilor săi? Istoricii nu sunt unanimi în această privinţă. Unii văd în el eroul strălucitor, care a luptat neînvins 15 ani în Italia; alţii îl consideră un comandant lipsit de scmpule, pentru care moartea a zeci de mii de oameni nu înseamnă nimic; în sfârşit, alţii îl prezintă ca pe un învăţat, ce vorbeşte oştenilor săi în cinci limbi şi care este privit ca un geniu chiar şi la Roma. Poate toate sunt adevărate în privinţa lui Hannibal – un erou tragic, ce a străbătut toată lumea cunoscută atunci, a luptat toată viaţa, şi din urmăritor a devenit urmărit, ca în final să se sinucidă.

Tot ce ştim despre Hannibal provine de la Polybios (200-119 î.Hr.) care, în Istoria universală, a descris ascensiunea Romei ca putere mondială. A trăit 17 ani la Roma ca ostatec grec, a fost prieten cu Scipio Amilianus, cel ce va distruge Cartagina, şi spune despre el că a urmat drumul lui Hannibal în Alpi. Titus Livius (59 î.Hr.-17 d.Hr.) scrie zece cărţi despre al doilea război punic, pe care îl numeşte „hannibalic”.

*****

sursa: Heiner Stadler, Hannibal – Spaima Romei în Hans-Christian Huf, Sfinx – Tainele istoriei, I-II, Traducere din limba germană de Magda Petculescu, Bucureşti, SAECULUM I.O., 2001

Un răspuns

  1. O gramada de chestiuni interesante despre Hannibal si despre Lumea Antica.
    Imi plac articolele pe care le-ai scris pana acum. Sunt educative si bine documentate ;). Un inceput de saptamana cat mai bun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: