„Livada cu vişini” de Cehov

cehovEmoţia pe care o stârneşte Livada cu vişini se naşte din contrastul dintre tragismul înăbuşit al subiectului şi comicul discret al personajelor. Şi mai mult decât în celelalte piese ale lui Cehov, tensiunea dramatică este creată de absenţa acţiunii. Prins în mrejele unui dialog aluziv, indolent, cotidian, publicul nu se mai aşteaptă la niciun fel de schimbare. Se teme chiar ca nu cumva vreo întâmplare neprevăzută să tulbure cursul vieţii de provincie şi mai ales se teme ca nu cumva să se vândă livada. Pentru că centrul piesei este tocmai această reşedinţă străveche a familiei, încărcată de amintiri, pe care proprietarii, aproape ruinaţi, vor fi siliţi să o vândă.

Liubov Raneskaia şi fratele ei, Leonid Gaev, se gândesc cu nostalgie la casa lor de la ţară, la camerele lor de când erau copii, la vişinii în floare. Dar sunt frivoli, incapabili să întreprindă ceva pentru salvarea locului pe care îl îndrăgesc atât de mult. Nici unuia dintre ei nu-i place să ia hotărâri, îşi amână mereu obligaţiile plictisitoare şi lasă rezolvarea problemelor în seama norocului. Liubov Raneskaia nu-şi dă nici măcar osteneala să ceară ajutorul unei mătuşi bogate care ar putea împiedica vânzarea moşiei, iar Gaev joacă biliard în aşteptarea dezastrului. Liubov Raneskaia are un iubit care o aşteaptă la Paris, iar Gaev e preocupat de perspectiva găsirii unui post la o bancă. Cât despre Ania şi Trofimov, pereche reprezentând tinereţea, ei întâmpină vesel pierderea livezii. „Rusia întreagă este livada noastră” îi spunea Trofimov Aniei. „Pământul nostru este întins şi frumos. Are o mulţime de locuri minunate.”

Nepăsarea generală devine şi mai evidentă în serbarea improvizată din actul trei, chiar în timp ce se hotărăşte soarta livezii. Toată lumea bea, valsează, cochetează, ca să uite de groaznica vânzare. Casa primeşte lovitura de graţie, iar proprietarii dansează pe cadavrul ei.

Cel care a cumpărat moşia, negustorul Lopahin, om aspru, hotărât şi practic, va tăia vişinii, va parcela terenul defrişat şi va construi vile pe care le va vinde apoi mai departe. „Am cumpărat moşia pe care tata şi bunicul meu au fost sclavi”, spune el, „şi unde nu erau primiţi nici măcar în bucătărie.” Distrugător al frumuseţii, al poeziei, prin spiritul lui practic, el este totuşi mai puţin de condamnat decât celelalte personaje ale piesei, care, prin neglijenţa lor, au făcut inevitabilă pierderea livezii. El simbolizează viitorul, munca şi raţiunea rece, prin contrast cu vechea Rusie fermecătoare, fatalistă şi decadentă, reprezentată de proprietari.

Realizată cu o şi mai mare economie de mijloace decât celelalte piese ale autorului, Livada cu vişini farmecă prin atmoefera ei de umor familial. Ascultând replicile aparent simple, spectatorul are impresia că trăieşte demult alături de aceşti oameni, că le cunoaşte trecutul, că este şi el oaspete al acestui paradis banal, în care orice lucru este o relicvă pândită acum de devastatori.

Miracolul cehovian constă în amestecul de râs şi pudoare, de ironie şi tristeţe. Când bătrânul valet Firs se trezeşte singur în casa abandonată, uitat de stăpânii lui, în timp ce în depărtare răsună loviturile de topor ale tăietorilor de lemne veniţi să doboare vişinii, publicul nu mai ştie nici pe cine să condamne, nici cui să-i plângă de milă. Pentru că autorul, ironizându-i pe eroii săi slabi şi nehotărâţi, le-a înfăţişat totuşi cu multă dragoste defectele. Părăsind livada, Ania exclamă: „Adio, casă! Adio, viaţă de odinioară!” Şi Trofimov îi răspunde vesel: „Viaţă nouă, te salut!” Este strigătul de speranţă al generaţiei care se ridică. Dar ultima replică a piesei îi aparţine lui Firs care şopteşte: „A trecut viaţa, de parcă nici n-ar fi început.”

sursa: Henri Troyat, Cehov, trad.: Marina Vazaca, Bucureşti, Albatros, 2006

Un răspuns

  1. Tulburator!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: