„Trei surori” de Cehov

cehovFiice de general, cele trei surori se născuseră la Moscova şi sperau nebuneşte să se întoarcă acolo pentru a scăpa de vulgaritatea şi nimicnicia vieţii de provincie. „La Moscova ! La Moscova !” Laimotivul lor străbătea piesa de la un capăt la celălalt. Dar singurul lor punct comun era numai această nostalgie dureroasă.

Sora cea mare, Olga, rigidă, melancolică, pătrunsă de sentimentul datoriei, era învăţătoare şi părea hotărâtă să rămână fată bătrână. Cea de-a doua, Maşa, era o fiinţă bruscă, sensibilă, ferventă. Se căsătorise din dragoste cu un învăţător prost şi plin de pretenţii, şi dădea vina pe întregul univers pentru decepţia ei. Cea mai mică, Irina, veselă şi spontană, se hrănea cu speranţe şi ardea de dorinţa de a se devota unei cauze şi de a crede. Toate trei se consolau de frustrările lor prin visare.

Şi, deodată, şocul realităţii. Un regiment tocmai se instalase în orăşel. Câţiva ofiţeri au început să le vină în casă. Au început să se înfiripeze intrigi palide, dar promiţătoare. Scoase din amorţeală, cele trei surori îşi recăpătau cheful de viaţă. Curajoasa Olga se gândea să abandoneze şcoala, Maşa, cea decepţionată în căsnicie, se înflăcăra pentru locotenent-colonelul Verşinin, iar frageda Irina primea cererea în căsătorie a unui ofiţer.

După câteva luni regimentul a trebuit să se mute la altă garnizoană, iar ofiţerii îşi luau rămas-bun de la tinerele femei pe care le tulburaseră. Pentru cele trei surori aceasta însemna o trezire brutală din beţia pasiunii. Olaga îşi reintegra cu ciudă destinul singuratic în orăşelul pe care-l detesta. Maşa rămânea alături de învăţătorul ei amărât, împietrindu-se morăcănoasă în ură. Cât despre Irina, al cărei logodnic fusese ucis în duel, nu mai vedea salvarea decât în muncă şi sacrificiu.

În timp ce muzica militară se îndepărta pe stradă, Olga îmbrăţişându-şi surorile, spune cu blândeţe: „Vai! dragele mele surori, viaţa noastră nu s-a sfârşit. Vom trăi. Fanfara cântă atât de vesel şi atât de vioi şi se pare că într-o clipă vom afla de ce trăim şi de ce suferim. Numai de-am putea şti! Numai de-am putea şti!” Astfel, după prăbuşirea viselor lor, tinerele femei îşi caută cu disperare raţiunea de a fi pe pământ.

Întreaga piesă, de o expremă tensiune psihologică, se sprijină pe întrebarea: care este sensul vieţii? Întrebărilor obişnuite ale celor trei surori le răspund observaţiile sceptice ale ofiţerilor: „Ce sens? spune unul dintre ei. Priviţi zăpada care cade. Ce sens are?” Prin mici fraze nepăsătoare, Cehov creează o atmosferă atât de grea şi de poetică în acelaşi timp, încât spectatorii împărtăşesc buimăceala personajelor în faţa absurdităţii condiţiei umane.

Autorul nu ne invită să urmărim o acţiune exterioară, cât mai ales să coborâm în noi înşine. Pe nesimţite, posomorâtul oraş de provincie devine patria noastră interioară. Lamentabila aventură a celor trei surori este aventura noastră, a noastră care nu ştim nici de unde venim, nici încotro mergem, nici ce facem pe lumea asta. Mult timp după ce am părăsit sala, auzim acuzaţia lui Andrei, fratele ratat: „Nu fac decât să mănânce, să bea, să mănânce şi până la urmă… să moară! Apoi se nasc alţii… care trăiesc la fel! Ca să nu se tâmpească de plictiseală, se distrează clevetind, îşi umplu viaţa cu jocurile de cărţi şi cu băutura, cu judecăţi fără rost. Nevestele îşi înşală bărbaţii, iar aceştia mint, prefăcându-se că nu ştiu, că nu aud nimic! O educaţie grosolană otrăveşte sufletul copiilor înăbuşind în ei orice scânteie divină. Aşa cresc, devenind nişte marionete ce seamănă între ele, tot atât de jalnice ca şi părinţii lor.”

De fapt, viaţa este urâtă, meschină, fericirea nu e decât iluzie, şi singurul remediu împotriva disperării este tot munca lipsită de ambiţie şi de dorinţa răsplătirii.

sursa: Henri Troyat, Cehov, trad.: Marina Vazaca, Bucureşti, Albatros, 2006

Un răspuns

  1. 🙂
    singurul remediu împotriva disperării este tot munca lipsită de ambiţie şi de dorinţa răsplătirii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: