Air Force One. La bordul „fortăreţei zburătoare”

air force oneAir Force One e numele de cod al avionului special echipat pentru a-l transporta pe preşedintele Statelor Unite în deplasările oficiale. În prezent două avioane poartă numele de Air Force One – ambele versiuni personalizate ale modelului Boeing VC-25A, care sunt folosite din 1990.

Deşi arată ca un avion obişnuit de pasageri, Air Force One este, de fapt, o aeronavă incredibil de complexă, dotată cu o serie de dispozitive „hi-tech”, care o fac un vehicul potrivit pentru cel mai influent om de pe planetă. Întinse pe o suprafaţă de 372 m3, dotările includ o infirmerie cu sală de operaţii, o sală de comunicaţii care poate servi drept centru de comandă pentru operaţiuni militare, plus un birou cu telefon prin satelit şi conexiune wireless la Internet. La bord există şi un apartament prezidenţial care poate găzdui cu uşurinţă familia preşedintelui, o cabină de presă pentru ziariştii şi fotografii acreditaţi, o sală mare de conferinţe, precum şi alte cabine pentru oaspeţi, echipaj şi agenţii de securitate.

Air Force One este propulsat de patru motoare turboventilator marca „General Electric” (CF6-8OC2B1F), fiecare dezvoltând o forţă considerabilă de circa 25 493 kgf. Cumulate, acestea pot imprima aeronavei o viteză maximă de 1 014 km/h, care, având în vedere şi rezervoarele uriaşe, asigură preşedintelui şi însoţitorilor săi o autonomie de 12 550 km, relativ rapid şi fără a realimenta. Dacă, dintr-un motiv sau altul, Air Force One ar trebui să-şi continue zborul pe o distanţă mai mare de-atât – de pildă, în cazul unui atac nuclear -, poate fi realimentat în zbor.

La bord există peste 85 de telefoane şi aparate de radiorecepţie, toate firele electrice având o lungime totală de 383 km. Puntea de decolare şi centrul de comunicaţii, precum şi toate celelalte sisteme electrice de pe navă, au scuturi electromagnetice, menite să le protejeze de impulsul generat de o explozie nucleară.

Vaca sacră

Primul avion prezidenţial a fost introdus în 1945 (C-54 Skymaster cu modificări). A fost poreclit Vaca sacră şi i-a purtat pe preşedinţii Roosevelt şi Truman.

sursa: Terra Magazin, nr.187

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: