„Locatarii” de la Casa Albă. Câte ceva despre aspectul preşedinţilor americani

Abraham LincolnMai toţi preşedinţii americani au fost înalţi, deşi, mai ales în secolele trecute, statura oamenilor era, în general, modestă. Cel mai înalt a fost faimosul Abraham Lincoln (1,93 m), urmat de Lyndon Johnson (1,90 m). La polul opus, cel mai mic de statură a fost James Madison (doar 1,63 m!), urmat de Martin van Buren şi Benjamin Harrison, ambii având 1,68 m.

millard fillmoreUnii preşedinţi americani arătau foarte bine, stârnind admiraţia. De pildă, pe Millard Fillmore, faimoasa regină Victoria a Marii Britanii l-a numit „cel mai arătos bărbat pe care l-am cunoscut vreodată”. Fillmore a vizitat Londra după încheierea mandatului prezidenţial. De altfel, Fillmore era apreciat şi de către americani, întrucât era bine făcut, se îmbrăca elegant şi era foarte chipeş.

gerald fordAu intrat, de asemenea, în istorie ca fiind foarte arătoşi James A. Garfield, considerat o frumuseţe pentru vremea sa, Chester A. Arthur, deosebit de elegant, Gerald Ford, despre care se spunea că este „al naibii de arătos”, fiind, de altfel, unicul american ajuns preşedinte din postura de prezentator de modă, în tinereţe (pozând, în 1942, pentru revista „Cosmopolitan”). Nu-l putem uita, desigur, pe John Fitzgerlad Kennedy care „avea şarm, umor şi arăta ca o stea de cinema”. De altfel, se poate spune că a fost primul produs de marcă al mass-mediei americane.

zachary taylorNu toţi preşedinţii americani au avut un aspect agreabil, unii fiind catalogaţi ca fiind chiar urâţi. De pildă, Zachary Taylor arăta bizar, afirmându-se că „din pricina trunchiului său vârtos, a braţelor lungi şi fusiforme şi a feţei care arăta ca un pantof, semăna extrem de mult cu un urangutan”. În plus, era şi prost îmbrăcat: pălăria şi hainele erau atât de zdrenţuite, încât mulţi americani îl confundau cu un fermier.

william howard taftCe să mai zicem de William Howard Taft, cel mai… plinuţ preşedinte american: avea nu mai puţin de 150 kg (!) şi o înălţime considerabilă (1,88 m). Graţie acestor dimensiuni, nu de puţine ori, a rămas înţepenit în cada băii de la Casa Albă. În consecinţă, a comandat o cadă nouă, de dimensiuni apreciabile: avea 2,10 m lungime, cântărea o tonă şi putea găzdui patru bărbaţi de statură mijlocie.

Nici cel mai iubit preşedinte american (aşa indică toate sondajele din decursul timpului), Abraham Lincoln, nu era prea arătos. Deşi înalt, era foarte slab şi osos. În timpul campaniei electorale pentru preşedinţie – care, în vremea aceea consta din afişe cu poza candidatului lipite pe unde se putea, o fetiţă, în vârstă de 9 ani, i-a trimis o scrisoare în care i-a spus: „Tare urât mai eşti! Dacă ţi-ai lăsa barbă, ţi-ar sta mai bine”. Consecinţa: şi-a lăsat barbă!

sursa: prof. univ. dr. Silviu Neguţ, „Locatarii” de la Casa Albă. Lucruri mai puţin ştiute depre preşedinţii americani, în Terra Magazin, nr.187

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: