Povestea Casei Albe

white house casa albaCe este Casă Albă?

Este locul unde îşi desfăşoară activitatea zilnică şi de unde conduce treburile statului preşedintele SUA (faimosul Birou Oval) şi, totodată, locul unde locuieşte împreună cu familia (rezidenţa oficială), pe perioada mandatului prezidenţial.

De ce „Casă”?

A purtat de-a lungul timpului diverse nume, respectiv „Palatul Prezidenţial”, „Casa Prezidenţială”, „Sediul executivului”. Numele actual, „Casa Albă”, a fost oficializat de către preşedintele Theodore Roosevelt (1901-1909), în 1901, cel de-al douăzeci şi şaselea preşedinte american, primul preşedinte din istoria SUA care a dispus de o maşină şi care a călătorit în străinătate (o vizită în Panama).

De ce „Albă”?

Pentru că aşa este… albă. A fost construită din gresie, vopsită în alb, de unde şi numele.

Care este povestea Casei Albe?

Istoria Casei Albe este legată de istoria capitalei SUA însăşi. În 1783, la Philadelphia, unde-şi avea sediul guvernul federal, a avut loc un protest antiguvernamental la care au participat peste 400 de soldaţi ai armatei continentale, soldaţii solicitând plata pentru serviciul din timpul Războiului de Independenţă (1775-1783). Guvernatorul de atunci al Pennsylvaniei (John Dickinson) a fost mandatat să rezolve problema, însă acesta a fraternizat cu protestatarii. Drept urmare a apărut nevoia unui loc nou, unde guvernul să-şi desfăşoare activitatea şi care să nu fie subjurisdicţia vreunui stat component al federaţiei.

Locul noii capitale, Washington, a fost ales de cel ce va deveni primul preşedinte al SUA, George Washington (1789-1797), în 1787, un loc „nu mai mare de 25,9 km2, pe malul râului Potomac”, la jumătatea distanţei dintre statele nordiste şi cele sudiste. Patru ani mai târziu, în 1791, acelaşi George Washington, acum preşedinte, alege şi locul pe care va fi construită Casa Albă.

Piatra de temelie a fost pusă în 1792, proiectul construcţiei fiind câştigat de arhitectul James Hoban (irlandez, de origine), însă Washington nu a apucat să locuiască niciodată la Casa Albă, primul locatar fiind cel de-al doilea preşedinte al SUA, John Adams (1797-1801), pe când construcţia nu era încă definitivată (doar şase camere erau gata).

În cei 223 de ani de existenţă ai Casei Albe, au trecut pe aici 44 de preşedinţi. Cel mai mult a stat Franklin D. Roosvelt (1933-1945), respectiv 12 ani (în decursul celor patru mandate prezidenţiale consecutive, situaţie unică în întreaga istorie a SUA; pe al patrulea nu l-a dus la bun sfârşit, acesta stingându-se din viaţă cu o lună înainte de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial). Spre deosebire, cel mai puţin a stat William Henry Harrison, doar 32 de zile (4 martie-4 aprilie 1841), îmbolnăvindu-se de pneumonie.

Din cei 44 de preşedinţi, doar 15 au avut mai mult de un mandat, iar patru dintre ei au sfârşit prin a fi asasinaţi, în acelaşi mod – au fost împuşcaţi din diferite motive: Abraham Lincoln (împuşcat de un sudist fanatic, actor), James Garfield (1881, împuşcat de un avocat pe peronul gării din Washington, furios că nu obţinuse un post, dar care însă a mai supravieţuit încă două luni), William McKinley (1901,împuşcat de un anarhist) şi John F. Kennedey (ucis în 1963, în timpul unei vizite în Dallas).

sursa: Revista Terra Magazin, nr.187

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: