Sisi – Legendă şi adevăr. (III) O împărăteasă în închisoare

Elisabeta (Sisi), imparateasa Austriei

O femeie nefericită

Festivităţile au trecut, reîncepe viaţa cotidiană: tânărul soţ nu are aproape nici o clipă liberă pentru soţia sa. Sisi este aproape singură, este confruntată mereu cu severa etichetă de la curte, care nu permite nici spontaneitate şi nici frumosul. Sisi simte şi dispreţul nobilimii austriece, deoarece nu provine din rândul ei, ci este un fel de „rudă săracă din Bavaria“. Zestrea ei a fost considerată insuficientă şi nu este privit cu ochi buni nici accentul ei bavarez. Numai soacra cea rea este conformă cu povestea. Ea veghează cu ochi de Argus, aşteaptă cea mai mică stângăcie pentru a replica: „Vezi, ţi-am spus eu că aşa o să fie“.

Viaţa la curte este searbădă şi plină de formalităţi. Sisi uită să râdă şi îşi pierde naturaleţea. Din ce în ce mai des se simte rău, o maladie pe care psihologii o numesc astăzi atacuri panicarde – teamă, stări de leşin, ameţeli. Elisabeta a Austriei a devenit o femeie nefericită. Portretele şi fotografiile înfăţişează o împărăteasă cu un zâmbet forţat, palidă. Ochii ei par mici, privirea este dispreţuitoare: Sisi a devenit împărăteasă fără voia ei. Poeziile scrise de ea şi depuse într-o arhivă elveţiană, sub cheie, publicate de curând, sunt expresia tristei ei experienţe.

„M-am trezit într-o închisoare /Mâinile mele sunt încătuşate. Năzuinţa devine tot mai puternică – /O libertate de care am fost privată! /M-am trezit dintr-un vis/Care mi-a prins sufletul /Şi blestem acest schimb /Prin care te-am pierdut, pe tine, libertate“.

Adevărata stăpână

Ea ar fi vrut să rămână liberă, independentă, dar se loveşte numai de ziduri. Nu are nicio influenţă asupra vieţii soţului ei sau a problemelor de stat. Împăratul nu îi cere sfatul niciodată; se consultă numai cu mama sa, adevărata stăpână la curtea vieneză, căreia îi datorează totul. Şi aceasta deoarece în decembrie 1848, când Ferdinand I a abdicat, succesor ar fi trebuit să fie fratele lui, Carl. Sophie s-a impus şi l-a proclamat împărat pe Franz, fratele mai mic. Toată viaţa îi va aduce aminte, cu orice ocazie, acest lucru şi îl va ţine sub control cu acest argument. La rândul său, Franz Iosif a fost mereu preocupat să fie pe placul mamei. Deci, ea este cea care impune imperiului un stat demodat. Susţine o conducere autoritară, absolutistă, fără parlament şi concesii liberale, deşi ele fuseseră promise în anul revoluţionar 1848, când el a preluat tronul. Adversarii luminaţi ai monarhiei au căzut victimă tribunalelor necruţătoare şi, fie au fost închişi, fie au plecat în exil.

Sisi îşi iubeşte soţul şi se achită de obligaţii, la fel cu sora ei întru simţire, împărăteasa Eugénie a Franţei, care s-a plâns: „Am câştigat o coroană, dar ce înseamnă aceasta, dacă eu sunt cea dintâi sclavă a acestui imperiu!“ Elisabeta îndeplineşte protocolul de reprezentare şi face copii: Sophie, botezată după bunica, care a murit la doi ani, apoi Gisela – deci numai fete. Un alt motiv de dispreţ. Cât este însărcinată, trebuie să se plimbe mereu în văzul lumii, deşi ea nu ar fi vrut să fie văzută cu burtă mare.

În 1858, când l-a născut pe Rudolf, moştenitorul tronului, avea 20 de ani. Nici acum nu este mai fericită, deoarece tot bunica este cea care se ocupă de educaţia copiilor. Elisabeta a încercat să protesteze, după aceea a renunţat. S-a simţit trădată, abandonată şi vândută. O străină la curte, o prizonieră a unei etichete învechite. Când nu o mai poate suporta pe soacră şi când comentariile despre aventurile amoroase ale soţului, despre care ea afla mereu ultima, o aduc la disperare, se sustrage obligaţiilor şi fuge la Possenhofen.

sursa: Hans-Christian Huf, Sfinx – Tainele istoriei, III-IV, Traducere din limba germană de Magda Petculescu, Bucureşti, SAECULUM I.O., 2000

Reclame

Un răspuns

  1. Visul frumos s-a terminat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: