Sisi – Legendă şi adevăr. (II) Trandafirul din Possenhofen

Elisabeta, imparateasa Austriei (Sisi)Cine era Elisabeta (Sisi),  împărăteasa Austriei?

Era originară din Bavaria, dintr-o localitate idilică pe malul lacului Starnberg: Possenhofen. Viaţa ei pare a fi ca o poveste. Elisabeta a fost socotită un copil norocos. A văzut lumina zilei în seara de Ajunul Crăciunului 1837. Era un copil foarte vioi, zburdalnic, nu deosebit de frumos – o fetiţă robustă de la ţară, una din cele şase surori.

Mariajul părinţilor nu este unul exemplar. Mama, Ludovica, fiica regelui bavarez Maximilian I Joseph, îşi suportă cu stoicism destinul – a fost căsătorită cu vărul ei, contele Maximilian. Surorile ei au avut parte de partide mai bune – una este soţia regelui prusac, cealaltă a monarhului saxon şi, în sfârşit, Sophie, mama împăratului austriac. Ea l-a convins pe soţul ei să abdice. O socoteşte pe Ludovica ruda cea săracă, iar aceasta, la rândul ei, se uită cu respect la surorile ei.

Contele Max este un excentric, îi place viaţa şi tânjeşte mereu după libertate. Se consideră un artist. În palatul din München a construit o arenă de circ şi a jucat şi el. Mai târziu, Max stătea mai mult cu metresa şi cu copilul făcut de aceasta.

Nu a fost o familie fericită. De aceea, Ludovica s-a simţit deosebit de onorată când Sophie a căutat printre fetele ei o soţie pentru fiul ei, împăratul austriac. Sophie, deşi se părea că a renunţat dezinteresată la tron, a păstrat totuşi frânele guvernului. Iată de ce ea a vrut să fie cea care decide cine va deveni viitoarea împărăteasă. A ales-o pe Helene, cea mai mare dintre surori. Ludovica, împreună cu Helene şi cu Sisi, de cincipsrezece ani – care avusese o deziluzie, deoarece bărbatul visurilor ei, considerat nedemn pentru ea ca neam, murise – pleacă în august 1853 la Bad Ischl, reşedinţa de vară a monarhului austriac. Acolo era prevăzută întâlnirea cu Franz Iosif şi participarea lor la festivităţile prilejuite de ziua de naştere a împăratului. Logodna era aproape sigură.

Familia bavareză nu a făcut cea mai bună impresie; bagajele au fost transportate cu o altă trăsură şi au ajuns cu întârziere. De aceea, la prima întâlnire cu suveranul nici nu au avut cu ce să se schimbe. Balul în onoarea lui Franz Iosif s-a dat în casa primarului – la vremea aceea cea mai importantă clădire din localitate. Habsburgii nu aveau acolo un castel al lor. Toată lumea ştia că împăratul va anunţa oficial care este aleasa inimii lui.

Franz JosephSuveranul s-a îndrăgostit de Sisi şi a vrut-o pe ea de soţie

Acea seară a fost, poate, unica dată când suveranul s-a împotrivit deciziei mamei: el s-a îndrăgostit de Sisi şi a vrut-o pe ea de soţie. Era ceva cu totul neobişnuit în acele timpuri când căsătoriile se făceau din raţiuni de stat, iar iubirea nu avea nicio importanţă. Pentru a demonstra tuturor alegerea lui ireversibilă, împăratul a dansat de două ori cotilionul cu tânăra din Possenhofen. Sora ei, Helene, a rămas doar un fel de ornament. Elisabeta s-a simţit onorată, dar concomitent iritată şi a ezitat când a simţit că a sosit momentul deciziei: „Îl iubesc pe împărat, dar numai de nu ar avea acest rang înalt“. Mama o convinge: „Împăratul Austriei nu este o persoană care poate să fie refuzată!“ Totul este rezolvat şi logodna va fi oficializată în zilele următoare.

Până aici legenda şi filmul cu Romy Schneider corespund. Vesela fată de la ţară a devenit centrul atenţiei la o curte aristocratică prin excelenţă. Visul continuă. Până la data plecării, pe 31 august, perechea este împreună la mesele oficiale şi face vizite. Îndrăgostitul Franz este conştient că aleasa lui este încă un copil. Pentru a-i face o bucurie, a adus în grădina reşedinţei de vară un scrânciob.

Elisabeta, împărateasa fără voie

Logodna a durat nouă luni, timp în care s-a completat zestrea. Sisi a trebuit să înveţe multe: limbile vorbite în imperiul multinaţional, istoria lui şi regulile de la curte. Sisi învaţă repede şi se pregăteşte să devină soţia celui mai puternic suveran la vremea respectivă. Toate îi inspiră frică, iar în ziua în care părăseşte casa părintească este foarte nefericită.

Călătoria spre viitorul soţ, cu vaporul imperial de-a lungul Dunării până la Linz, este una triumfală pentru „trandafirul din Possenhofen“, dar şi una de despărţire de copilărie. Când ajunge într-un port, este aclamată de mulţime, copiii şi funcţionarii au zi liberă. Spectacole de bucurie, imnul imperial, sunete de clopot toate denotă bucurie.

Vaporul aruncă ancora la porţile Vienei, în după-amiaza zilei de 22 aprilie. În întâmpinare a venit un împărat îndrăgostit lulea, care o îmbrăţişează cu dragoste. Dar, pe 24 aprilie 1854, când trasura din sticlă duce perechea imperială de la Hofburg la biserica augustină, fata nu se simte deloc euforică. Fusese prezentă la multe dineuri şi primiri. Sisi este obosită şi plânge întruna.

Soacra le-a făcut cadou de nuntă reşedinţa din Bad Ischl: o vilă mai veche, la care s-au adăugat două aripi noi şi care are forma unui E: Elisabeta, împărăteasa Austriei.

Seara, mama Ludovica o conduce pe fată în camera nupţială. Acelaşi lucru îl face şi Sophie cu fiul ei. Dimineaţa, perechea este întâmpinată cu priviri curioase: noile rude au vegheat toată noaptea la uşa lor în aşteptarea „veştii bune“, care a venit abia dupa trei zile. Nici un drept la intimitate sau viaţă în doi – doar că persoanele străine nu se aflau chiar în aceeaşi cameră, ci în dosul uşii. Sisi ar fi preferat să dispară în cel mai îndepărtat colţ al palatului.

sursa: Hans-Christian Huf, Sfinx – Tainele istoriei, III-IV, Traducere din limba germană de Magda Petculescu, Bucureşti, SAECULUM I.O., 2000

4 răspunsuri

  1. What’s up, after reading this awesome article i am too cheerful to share my know-how here with mates.

  2. Filmul cu Romy Schneider a facut-o cunoscuta pe Sisi si celor care habar nu aveau de existenta imparatesei ! O poveste romantica, ca-n basmele copilariei ! Cel putin pana intr-un punct…

  3. Am văzut filmul acum 45 de.ani.Sînt fascinată de împărăteasa Sisi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: