Sisi – Legendă şi adevăr. (I) Asasinatul

Luigi Lucheni, asasinul imparatesei Austriei Elisabeta (Sisi)Asasinul

Luigi Lucheni stă pe chei în apropierea hotelului Beau Rivage şi aşteaptă. Este sâmbătă, 10 septembrie 1898, orele 13,30. Cu mâna în buzunarul hainei, el este liniştit şi se simte stăpân pe situaţie. Imediat, ceasul va arăta ora mult aşteptată şi Luigi îşi va atinge scopul. Va avea loc o crimă.

Iniţial, a vrut să-l asasineze pe regele Italiei, dar nu a avut bani să plece la Roma. S-a decis apoi să facă acelaşi lucru cu prinţul Henric de Orleans, succesorul la tronul Franţei, dar nu l-a găsit nici la Evian, nici la Geneva. A luat hotărârea să rămână aici – nu se poate să nu se afle în oraş vreo personalitate marcantă, indiferent cine ar fi ea. Luigi Lucheni este un anarhist care urăşte întreaga nobilime. În consecinţă, vrea să „lase drept mărturie a credinţei sale nobile o urmă de sânge“.

A citit ziarele şi a aflat că la Geneva se află pentru scurtă vreme o doamnă, care locuieşte la hotelul Beau Rivage, sub numele de contesa Hohenembs. A studiat-o. Anturajul ei a părăsit hotelul de dimineaţă, împreună cu bagajele. Deci ar trebui să apară şi ea. Da. Cu puţin înainte de unu şi jumătate, au coborât două doamne, îmbrăcate în negru. Ele se îndreaptă spre cheiul unde este ancorat „Bateaux de Genêve“.

Lucheni trage aer în piept şi se îndreaptă spre cele două doamne. Trebuie să fie aproape ca să recunoască care va fi victima. O priveşte în faţă şi loveşte. Totul s-a petrecut într-o clipă. Lucheni dispare, dar nu suficient de repede pentru a nu putea fi prins – aşa era planul făcut de el.

Elisabeta, imparateasa AustrieiVictima

Doamna cade la pământ, apoi este ajutată să se ridice, îşi potriveşte pălăria şi continuă drumul. „Ce voia omul acela?“, a întrebat ea iritată şi se îndreaptă spre vas, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar se clatină din nou şi se plânge de dureri în piept.

Vasul a ridicat ancora. Doamna este dusă sus pentru că cere să aibă aer proaspăt. Leşină. Când îşi revine murmură: „Ce s-a întâmplat cu mine?“. Cade din nou. Acelea au fost ultimele ei cuvinte.

Însoţitoarea îi deschide bluza, desface şi corsetul şi se sperie: totul este plin de sânge. Este chemat Căpitanul. Vasul face cale întoarsă. Doctorul, chemat în grabă, nu mai poate decât să constate decesul. Ştirea se raspândeşte rapid în Geneva Toată lumea este indignată. Asasinata este împărăteasa Austriei, Elisabeta, vestita Sisi. În momentul morţii, ea era aproape uitată de popor, deoarece dispăruse din atenţia opiniei publice de ani de zile.

Austria este în doliu – nu atât pentru împărăteasă, ci pentru cel rămas văduv, Franz Iosif I, lovit încă o dată de soartă. Reînvie memoria soţiei sale, zâna cea tânără care a adus strălucirea la curtea austriacă. După moarte, ea – „cea mai frumoasă împărăteasă a lumii“ – a devenit o legendă.

Continuarea Aici

sursa: Hans-Christian Huf, Sfinx – Tainele istoriei, III-IV, Traducere din limba germană de Magda Petculescu, Bucureşti, SAECULUM I.O., 2000

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: