În care dintre cetăţile dacice a fost descoperită inscripţia „Decebalus per Scorilo”?

decebal, regele dacilorÎn care dintre cetăţile dacice, ale căror vestigii se mai păstrează încă, a fost descoperită inscripţia „Decebalus per Scorilo”?

a. Sucidava

b. Porolissum

c. Sarmizegetusa

d. Costeşti-Cetăţuie

Răspuns:  c. Sarmizegetusa

A fost cea mai mare cetate dacică din Munţii Orăştiei (suprafaţă de 3,5 ha) şi era situată pe dealul Grădiştei. Aici au fost scoase la iveală o cetate de refugiu, o aşezare civilă şi un grup de sanctuare. În perimetrul aşezării civile s-au găsit un vas de cult cu cu inscipţia  „Decebalus per Scorilo” şi un bogat material arheologic.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Un răspuns

  1. CREDINŢA DACILOR ÎN RI ÎN PERIOADA LUI DECEBAL
    UN vas descoperit la Grădina Muncelui conţine două „ştampile „ purtand acelaşi text DECEBAL PER SCORILO.
    Cercetătorii textului au fomulat opinii interesante cu pivire la originea scrisului şi semnificaţia textului.Luând în studiu obiectul material şi semnificaţia textului în lumina unor noi date despre limba şi credinţa dacilor, prezentăm constatărele noastre în cele ce urmează.
    1. Textul este scris pe un vas de ceramică
    în patru locuri, din care s-au păstrat integral numai în două locuri
    2. Scrisul aparţine culturii dacilor :
    – este executat în litere latine
    – este redat răsturnat şi scris de la dreapta la stânga. Acest sistem se regăseşte pe piesele arheologice ,intre care ,SCRIPTU-LUI RA descoperite de expertul judiciar Teodor Ardelean în râul Crişul Alb din hotarul comunei Zărand Judetul Arad,ţara România, continentul, Europa .Scriptul , de pe vasul-candelă ,dovedeste că vechea formă de exprimare a informaţiilor ,din perioada indo-europeană , în oarecare măsură, încă la începutul erei noastre se mai utiliza în Dacia (Pe timpul lui Decebal cetatea Ziridava de la Zărand făcea parte din regatul lui Decebal.Distanţa dintre localitatea Zărand ,cu cetatea Ziridava, până la Sarmisegetuza este de aproximativ 150 km.)
    3) Vasul era folosit ca obiect de cult.( posibil,similar unei candele ) .Aflându-se într-o locuinţă şi nu în templu, demonstează credinţa dacilor în zeul Ri . (Zeul Ri era consideat Dumnezeu aşa cum apare pe piesa arheologică Scrisu-lui Ra ).
    Daci,conform acestui înscris , dacii credeau în preexistenţa unei misiuni stabilită lui Decebal de către Ri.După moarte Decebal s-ar bucura de un loc deosebit în împărăţia lui Ri
    Vasul şi numele lui Ri, imprimat pe acesta , ar fi dovezi că dacii rugându-se lui Ri solicitau şi ajutorul lui Decebal în realizarea acestor cereri. Această credinţa există până astăzi în cadrul poporului român.În multe case se află candelă similară cu vasul in cauză.Unii oamenii cred că anumite persoane prin viaţa lor deosebită, după moarte ,ar contribui ca mijlocitori la obţinerea ajutorului Divin .(În acest grup de credincioşi se încadrează şi pelerinajele cu rugăciuni la moaştele sfinţilor )
    4 ) Cuvintele de pe vasul-candelă sunt de origine dacă .Dovadă: numele zeului Ri redat exact cum se află scris pe piesa arheologică Scriptu-lui Ra .
    De fapt ,conform cercetarilor , în biblioteca Vaticanului consilierul Papei Ioan Paul al II-lea ( vezi lucrările subemnatului ) arată că limba latină provine din limba dacă care domina pământul în perioada indo-europeană). Dar nu numai atât !Regăsirea acelor cuvinte pe piesele arheologice realizate anterior potopului ,atestă că izvorul limbii dacilor se afla în Limba Edenului vorbită de supravieţuitorii potopului de pe timpul lui Noe !
    5)Semnificaţia cuvintelor scrise pe vasul-candelă „Decebal per sco-ri-lo „ :
    a)Cuvântul Decebal este compus din două cuvinte :
    -.Dece= al zecelea. Eemple : Dece-mvir fiecare din cei 10 magistraţi romani care au format comisia să dea Romei un cod de legi( 451-450 .î.e.n.) ; Deceniu=perioada de 10 ani;Decenal= care durează 10 ani.
    – bal = în Ţara Zărandului tenul blod se numeşte băl.Există şi azi aceste denumiri Bal, Bălu,Bala ) .
    Prin urmare:Decebal= al zecelea băl .
    b)Cuvântul per:
    per=prin ( vezi dicţionarul limbii latine)
    Cum, limba latină provine din limba dacă –vezi pct.4 de mai sus -cuvantul „per se afla în limba dacă, tot prepoziţie . Ca atare, cuvântul prin introduce în frază mijlcul folosit la realizarea unui scop .
    c) Cuvântul sco :
    sco=scop..Semnificţia cuvântului scop: ţinta decisă de Ri ( Respectând integral sensul cuvintelor de pe vas, fără adăugiri sau omisiuni, autorul ştampilelor vede în ţelul lui Ri salvarea întregii omeniri. Autorul nu vorbeşte despre poporul dac în acţiunilor lui Ri şi nici despre actele lui Decebal pentru salvarea dacilor ci a intregii omeniri !
    În vorbirea ţărănimii române din Ţara Zărandului ,similar cuvantului „sco „unde lipseşte litera „p „ se afla multe cuvinte care se pronunţă fara o literă ,faţa de scrierea acelui cuvânt pe baza gramaticii adoptată,şi a cuvantului pronunţat de lumea cultă .Exemple : ş-on,( lipsă „i” ), avân.. (lipsă „ d „), fos.. (lipsă „ t” ) .Vezi vol, Limba Română.Ed-Academiei 1956 pag. 21 )
    Prin urmare,cuvantul „sco” din Scorilo este cuvântul scop redat in ştampilă aşa cum se pronunţă până astăzi în Ţara Zărandului
    d) Cuvantul Ri:_
    Ri= Ri(Isus Cristos). Dovezi a numelui de Ri :
    -se află scris pe piesa arheologică Scriptu-lui Ra .
    -se regăseşte pe piesa arheologică inclusiv în strigătele mulţimii cand Ri va fi dus la răstignire: Riiiiii, Ra..,Iiisssuuuss.,
    – se află în topice cu numele lui Ri din Ţara Zărandului unde se află incadrat intre alte litere similar situaţiei din ştampilele amintite „Scorilo „ Exemple: Uşe-Ri-ind, ( uşile sau căile care duc la cetatea Zi-Ri-dava ;localitatea cu numele de Şi-Ri-ia= ia (iată) şi (şi) Ri (Ri :=Isus Cristos )
    e) Cuvântul lo :
    lo= de la pronumele demonstrativ în limba latină illo,cu sens admirativ „acel vestit„ Ri-lo .
    În acestă situaţie fraza
    Decebal.per sco ri –lo are următorul înţeles :
    PRIN DECEBAL SCOPUL LUI RI
    Autorul vasului-candelă şi a scrisului divulgă omenirii :
    – credinţa dacilor în Ri
    – misiunea lui Decebal pentru împlinirea obiectivului stabilit de către Ri !
    – DOVADA CREDINŢEI LUI DECEBAL şi prin el a dacilor în Ri (Ri cunoscut cu numele de Isus Cristos.)
    – Vezi lucrările expertului judiciar Teodor Ardelean
    Transmiteti acest articol prin internet la conducerile religiilor şi univeristăţilor.
    Expert Judiciar Teodor Ardelean
    Academician al Academiei de Studii Inalte Iaşi

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: