Legenda lui Nestor

nestor inteleptulNestor. Rege din Pilos, fiul lui Neleu şi al lui Chloris. Este singurul dintre  cei doisprezece fii ai lui Neleu care nu a fost ucis de Heracle atunci când acesta a atacat cetatea Pilos. Este amintit ca un războinic foarte curajos; i-a învins pe locuitorii din Arcadia şi Elida; a participat la războiul lapiţilor împoriva centaurilor şi e menţionat printre eroii care au luat parte la expediţia argonauţilor şi printre participanţii la vânătoarea mistreţului din Calidon.

Era bătrân când a izbucnit războiul împotriva Troiei, însă a participat la expediţie; după căderea cetăţii s-a întors în patrie şi a ajuns cu bine la Pilos. Vârsta lui înaintată este amintită de toate izvoarele, deşi par excesivi cei 200 de ani atribuiţi de Ovidiu (Metamorfoze).

În Iliada, pe lângă respectul impus de vârsta înaintată şi de experienţa lui, apare pe alocuri constatarea, subtilă şi uneori amuzantă, a inutilităţii sfaturilor sale; consultat înainte de hotărârile importante, solicitat pentru sfaturile sale înţelepte, el nu reuşeşte niciodată să acţioneze incisiv, iar sfaturile care dau cu adevărat rezultate nu îi aparţin lui, ci lui Ulise.

Tradiţia spune că Nestor a domnit peste trei generaţii de oameni şi că era faimos pentru înţelepciunea sa.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Traducere de Emanuela Stoleriu, Dragoş Cojocaru, Dana Zamosteanu, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Un răspuns

  1. Multumesc pt legenda o sa iau un 10 va pup mi-a
    fost de folos

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: