Cercurile militare de altădată

militar balÎn România cercurile militare au fost create după Războiul de Independenţă, fiind o prelungire a modelului militar francez. Ele funcţionau în principalele garnizoane ale ţării şi aveau rolul de interfaţă între armată şi societatea civilă. Unele dintre ele dispuneau chiar de un local propriu, iar conducerea lor revenea comandantului garnizoanei, care avea, de regulă, cel mai mare grad militar.

Un aspect deosebit de interesant în privinţa construirii cercurilor militare, la sfârşitul secolului XIX şi începutul celui următor, a fost solidaritatea ofiţerilor de atunci pentru realizarea acestui gen de edificiu. Peste tot în ţară, fondurile necesare realizării cercurilor militare au fost constituite din donaţii, în special subscripţii şi cotizaţii ale ofiţerilor, precum şi din subvenţii de stat şi împrumuturi rambursabile. În majoritatea garnizoanelor, contribuţiile ofiţerilor au fost de circa 80%.

Cele mai atractive evenimente erau balurile militare. După războiul de independenţă, se organizau reuniuni militare în amintirea participării la luptele din sudul Dunării, dar şi cu ocazia principalelor sărbători religioase: de Crăciun, de Anul Nou, de Paşti sau când se dădea în folosinţă o cazarmă nouă. Iniţiativele locale au început să fie din ce în ce mai multe, aşa că, mai târziu, se organizau baluri şi cu alte prilejuri: de mărtişor, când unitatea împlinea un număr de ani de la înfiinţare (25, 50, 100 de ani) sau cu prilejul venirii unei noi promoţii de ofiţeri în garnizoană (aşa-numitul “bal al bobocilor”). Ofiţerii tineri erau luaţi în primire de cei mai în vârstă, care aveau obligaţia să organizeze un eveniment monden pentru cunoaşterea realităţilor din garnizoană şi pentru apropierea lor.

În fapt, balurile organizate de cercurile militare erau o formă de relaţionare a corpului ofiţeresc cu societatea civilă. Multe căsătorii ale ofiţerilor s-au realizat prin intermediul acestor petreceri şi multe căsnicii s-au destrămat tot ca urmare a acestor ceremonii.

Ofiţerii veneau de obicei în uniformă, deşi ea nu era obligatorie, pentru că ţinutele oficiale, de gală, impresionau şi atrăgeau ochii sexului frumos.

Balurile ofiţerilor erau cele mai râvnite, deoarece aici se făcea de obicei intrarea în lume a tinerelor din protipendadă sau din clasa mijlocie a oraşului. Intrarea în lume a acestora se petrecea pe la 15 ani, iar familia care avea o fată depunea multă muncă pentru a o introduce la un bal. Pregătirea se făcea cu cel puţin un an înainte, acest lucru însemnând angajarea unui profesor de dans, a unei croitorese pentru toaletele domnişoarelor, aspecte de care se ocupau mamele sau mătuşile. Treaba tatălui, cu un an înainte, era să facă rost de o invitaţie la balul ofiţerilor. La o asemenea petrecere selectă nu putea participa oricine, pentru că aceste invitaţii la bal erau acordate celor cu o stare materială bună: ofiţerii se puteau căsători numai cu o fată care avea o zestre corespunzătoare pentru a-l întreţine. O tânără săracă sau cu o avere modestă nu avea nicio şansă să se căsătorească, decât în cazul în care ofiţerul avea el însuşi o avere suficientă.

Muzica, de regulă, era cea a armatei, care, desigur, nu cânta numai marşuri, ci dimpotrivă, avea un program muzical foarte variat. Adeseori se apela şi la formaţii civile de muzică; aveau loc chiar şi unele spectacole artistice date de artişti din garnizoană sau aduşi din altă parte.

sursa: Lt. col. Constantin Dinu, Cercurile militare de altădată în Străjer în calea furtunilor, Cadran militar buzoian, Magazin al Fundaţiei “Mareşal Alexandru Averescu”, Anul I, nr. 1, august 2007

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: