Legenda lui Oreste

oreste legendaOreste. Erou grec, fiul lui Agamemnon şi al Clitemnestrei şi fratele Electrei şi al Ifigeniei.

Când Egist şi Clitemnestra i-au asasinat tatăl, Oreste a fost salvat de sora sa Electra, care l-a ajutat să ajungă în secret la Strofios, regele Focidei şi soţul Anaxibiei, sora lui Agamemnon. Aici a fost crescut Oreste, legând o prietenie profundă şi durabilă cu fiul regelui, Pilade. Devenit adult, el s-a întors în taină la Argos împreună cu Pilade şi a răzbunat moartea tatălui său, ucigându-i pe Clitemnestra şi Egist. După ce şi-a ucis mama a fost însă urmărit de erinii, care i-au provocat nebunia, silindu-l să vagabondeze dintr-un loc în altul, pradă delirului. În cele din urmă, la sugestia Atenei, s-a refugiat în cetatea ateniană, unde s-a prezentat în faţa Areopagului, tribunalul cetăţii, căruia zeii îi încredinţaseră sarcina de a decide soarta eroului (cf. Eschil, Orestia).

Potrivit unei alte versiuni (Euripide), Apollo i-a revelat că s-ar putea vindeca de nebunie doar mergând la Chersones, în Taurida, şi luând de acolo statuia lui Artemis. Ascultând oracolul, Oreste a plecat la drum cu prietenul Pilade; la sosirea în Taurida cei doi au fost capturaţi de oamenii locului, care, potrivit obiceiurilor lor, au hotărît să îi sacrifice lui Artemis întrucât erau străini. Preoteasa lui Artemis ce trebuia să se ocupe de acest sacrificiu era însă Ifigenia, sora lui Oreste; cei doi fraţi s-au recunoscut şi, împreună cu Pilade, au fugit din Taurida, luând cu ei statuia. După întoarcerea în Pelopones, Oreste a luat în stăpânire regatul Micenei, care fusese al tatălui său, şi s-a căsătorit cu Hermione, fiica lui Menelaos, după ce l-a ucis pe Neoptolem.

Dacă povestea lui Oreste poate fi rezumată în linii mari astfel, toţi poeţii care au scris despre el i-au adus modificări, uneori semnificative. În versiunea homerică, de exemplu, care se profilează mai cu seamă în Odiseea, Oreste îi ucide pe Egist  şi Clitemnestra fără să şovăie; elementul eriniilor nu apare, iar fapta sa este un pur gest de justiţie. Versiunea lui Stesihor şi cea a lui Pindar au ca loc de desfăşurare Sparta; în plus, la Stesihor, Clitemnestra are un teribil vis premonitoriu; îndată după ce o ucide, Oreste începe să fie urmărit de erinii, iar Apollo îi dă un arc pentru a se apăra împotriva lor. Eriniile îşi declanşează imediat persecuţiile şi în versiunea lui Eschil, în timp ce la Sofocle  Oreste încearcă doar o ezitare firească în faţa matricidului; tema eriniilor reapare la Euripide, eliberarea de acestea complicându-se prin lunga călătorie spre pământul Tauridei, aşa cum s-a văzut.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Traducere de Emanuela Stoleriu, Dragoş Cojocaru, Dana Zamosteanu, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: