Cruzimea manifestată în armată depăşea orice limită. Amintirile unui răzvrătit

bataie in armata

În timpul ţarului Nicolae I serviciul militar era înfiorător – el dura 25 de ani. Să devii soldat însemna să te rupi pentru totdeauna de satul natal şi de familie. Bătăile curgeau zilnic. Cruzimea manifestată în armată depăşea orice limită. Chiar şi în şcolile de cadeţi, în care învăţau fiii nobililor, se dădeau uneori pentru o ţigară pedepse de câte o mie de lovituri, trase în faţa întregii şcoli. Medicul stătea lângă băiatul schingiuit şi oprea executarea pedepsei numai atunci când pulsul aproape că nu mai bătea. Căzută în nesimţire, victima însângerată era dusă la spital. Marele duce Mihail, comandantul şcolilor militare, l-ar fi îndepărtat imediat de la comandă pe acel director în a cărui şcoală nu ar fi existat cel puţin unul sau două cazuri de acest fel pe an. „Lipseşte disciplina!” ar fi spus el.

Se înţelege că se proceda şi mai rău cu soldaţii de rând. Dacă vrenul dintre ei ajungea în faţa tribunalului militar, verdictul prevedea aproape totdeaunaca el să fie bătut la stroi. Pentru asta erau aliniaţi pe două rânduri o mie de soldaţi înarmaţi cu vergi de grosimea degentului mic. Cel condamnat era trecut printre rânduri de trei, patru, cinci sau şapte ori, şi fiecare soldat îi aplica de fiece dată câte o lovitură. Subofiţerii supravegheau ca soldaţii să lovească cu toată puterea. După o mie sau două mii de lovituri, victima, care scuipa sânge, era dusă la spital, unde era vindecată numai pentru ca pedeapsa sa fie împlinită până la capăt imediat ce soldatul se refăcea puţin. Dacă soldatul murea sub lovituri, restul pedepsei era aplicat cadavrului său legat de o roabă.

sursa: P.A. Kropotkin, Amintirile unui răzvrătit,  în Literatura mărturisirilor. De la Cellini la Malraux, Bucureşti, Minerva, 1972, p.71-72

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: