Calomniaţi, calomniaţi, ceva tot va rămâne!

calomniati, calomniati, ceva tot va ramane

Calomniez, calomniez, il en restera toujours quelque chose (fr. „Calomniaţi, calomniaţi, ceva tot va rămâne!“) – Beaumarchais, Bărbierul din Sevilla-act. II.

Sunt cuvintele din faimoasa tiradă a lui Don Basilio, care i-a inspirat compozitorului italian Rossini, nu mai puţin faimoasa „arie a calomniei“. Autorul, punându-l pe Don Basilio să facă elogiul calomniei, arată că cei ce folosesc această armă perfidă, strecoară în mod conştient veninul minciunilor, convinşi că măcar un strop va rămâne în sufletul oamenilor, de pe urma unor astfel de ponegriri.

De aici, această expresie, aplicată defăimătorilor fără scrupule, de tipul lui Don Basilio, care se bucura şi râdea mefistofelic văzând cum o şoaptă calomnioasă ia încet-încet proporţii:

Şi se-ntinde ca un val,

Ca un foc, ca un cutremur,

Ca urgia ce produce

Un dezastru infernal“.

La rândul lui, Beaumarchais s-a inspirat din Francis Bacon care, în lucrarea sa De dignitate et augmentis scientiarum (cartea a 8-a, cap. II), exprimă o idee identică într-o formă care e şi ea aproape identică: Audacter calumniare, semper aliquid haeret (Calomniază cu îndrăzneală, până la urmă tot se prinde ceva).

sursa: I. Berg, Dicţionar de cuvinte, expresii, citate celebre, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969, p.59-60

2 responses

  1. […] „Domnule, in fond, asta poate ca este chiar normal”. Pentru ca, vedeti, asa cum spunea cineva: „Calomniaza, calomniaza, ca tot va ramane ceva!” – deci persevereaza cu aceeasi idee, ca pana la urma va ramane […]

  2. […] „Domnule, in fond, asta poate ca este chiar normal”. Pentru ca, vedeti, asa cum spunea cineva: „Calomniaza, calomniaza, ca tot va ramane ceva!” – deci persevereaza cu aceeasi idee, ca pana la urma va ramane […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri au apreciat asta: