Legenda Persefonei

persefona

Persefona. Numită Persefona în Grecia, Proserpina în lumea romană şi Core în Atica, era fiica lui Zeus şi a Demetrei sau, potrivit altor izvoare, a Demetrei şi a lui Poseidon, sau chiar a zeiţei Styx. Numele Core (însemnând „fată” sau „fiică”) era utilizat deseori în paralel cu cel de „Mamă”, care o indica pe Demetra. La Homer apare ca soţie a lui Hades (Pluton), maiestuoasă şi solemnă stăpână a regatului umbrelor, guvernând sufletele morţilor. Eriniile erau considerate fiicele ei şi ale lui Hades. Scriitorii târzii, sintetizând în numele ei trăsăturile solemne ale unei Iunone infernale, au numit-o uneori Iuno Infera, Averna (de la Avernus, numele unui lac pe care anticii îl considerau locul de acces spre lumea infernală), Stygia (de la Styx).

Evenimentele în urma cărora a devenit consoarta lui Hades sunt legate de Demetra. Zeus, tatăl ei, fără ştirea Demetrei, îi promisese mâna fiicei sale lui Aidoneus (adică Hades sau Pluton, regele infernului); astfel, în timp ce tânăra neştiutoare culegea flori pe câmpia Nişei, pământul s-a deschis sub ea şi Persefona a fost răpită de zeul infernal.

Disperată, Demetra a străbătut în lung şi în lat pământul în căutarea ei, aflând în cele din urmă de la Soare cele întâmplate; din cauza mâniei care o cuprinsese şi care usca pământul şi recoltele, Zeus s-a văzut nevoit să intervină: l-a trimis pe Hermes, mesagerul său, în infern pentru a-i cere lui Hades să o înapoieze pe Persefona. Hades a consimţit, dar i-a dat acesteia o rodie; mâncând-o, Persefona a fost condamnată să trăiască în lumea subpământeană o treime din an, în restul timpului revenind să trăiască pe pământ alături de mama sa.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Traducere de Emanuela Stoleriu, Dragoş Cojocaru, Dana Zamosteanu, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: