Criza abdicării

Eduard VIII - Wallis Simpson

Abdication crisis (Criza abdicării). Această criză a fost provocată coroanei britanice de dorinţa regelui Eduard VIII de a se căsători cu o americană, Wallis Simpson, divorţată de două ori. El a anunţat că vrea să abdice la 16 noiembrie 1936 în faţa principalilor oameni politici şi a principalelor feţe bisericeşti.

Primul ministru Baldwin, cabinetul, arhiepiscopul de Canterbury (Cosmo Lang) şi reprezentanţii domnioanelor s-au opus cu tărie adoptării legislaţiei speciale necesare, în parte pe motiv că o căsătorie cu o femeie divorţată ar fi incompatibilă cu rolul regelui ca şef al Bisericii din Anglia. Compromisul propus de Eduard a fost „o căsătorie morganatică”, în urma căreia Wallis Simpson nu obţinea rang monarhic; el putea rămâne rege, dar ea nu devenea regină. Şi această propunere a fost respinsă de liderii politici şi religioşi.

Presa britanică nu s-a referit la această criză până la 3 decembrie, dată la care abdicarea era practic o certitudine, de vreme ce toate partidele politice au fost de acord ca regele să se sfătuiască cu membrii cabinetului. Eduard şi-a anunţat abdicarea la 11 decembrie, iar pe tron s-a urcat fratele său, George VI.

Jan Palmowski, Dicţionar Oxford de istorie universală contemporană: de la 1900 până azi, trad.: Simona Ceauşu, Bucureşti, BIC ALL, 2005, vol.1, p.2-3

Un răspuns

  1. Filmul „Discursul regelui” reda intr-un mod destul de autentic criza abdicarii conform articolului dumneavoastra. Multumiri pentru tot ce ne daruiti. Doamne Ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: