Mulţumirea bătrânului evreu

evreu + rabin

Dramaturgul american de origine evreiască Arthur Miller ţinea foarte mult la străbunicul său. Amintirea sa rămâne într-o „lumină poetică”.

La o vârstă de aproape 90 de ani îşi aşteaptă sfârşitul şi îi cere soţiei sale, cu care este căsătorit de 70 de ani, să îi aducă un rabin, ceea ce ea face imediat. Tânărul rabin, nou venit în comunitate, se roagă alături de bătrân. Mai târziu este chemat un doctor care confirmă ceea ce toţi presupun: e „pe cale să-şi caute odihna în sânul lui Avram.”

Spre seară, străbunicul se trezeşte şi caută ceva sub pernă: „Cine le-a luat?” Se referea la diamantele ţinute într-un săculeţ, pe care bătrânul dormea întotdeauna atât de bine, căci îşi ştia cea mai mare parte a averii sale în siguranţă.

Dar acum diamantele au dispărut! Slăbit, întreabă cine l-a vizitat. Apoi, bătrânul care adineaori era pe moarte, se ridică din pat şi porneşte, sprijinindu-se în baston, înspre sinagogă, îi cere tânărului rabin diamantele şi îl bate pe hoţ cu bastonul de promenadă, „ciomagul dreptăţii”, până când acesta i le dă înapoi.

Acasă, familia îngrijorată se strânge în jurul patului, iar străbunicul îşi dă duhul printr-un suspin care sună poate chiar a mulţumire! 🙂


sursa: Crista Maerker, Marilyn Monroe & Arthur Miller, Trad.: Iunia Martin, Piteşti, Paralela 45, 2005, p.61-62

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: