Să revenim la oile noastre!

sa revenim la oile noastre expresia

Să revenim la oile noastre! (fr. „Revenons a nos moutons”) replică din La farce de maître Pathelin, scrisă în secolul al XV-lea.

Pathelin, avocat fără procese, e cicălit mereu de soţia sa, pentru faptul că nu-i face toalete. Într-o zi el îi ia o stofă de la postăvarul Jousseaume, pe care-l invită acasă spre a-i achita costul. Când negustorul vine să-şi încaseze banii, îl găseşte în pat pe Pathelin care simulează un acces de friguri.

Între timp se prezintă la avocat şi Agnelet, ciobanul postăvarului, dat în judecată de stăpânul său care-l acuză că i-a omorât mai multe oi. Pathelin promite ciobanului să-l scape, dar cu o condiţie: la proces să joace rolul unui imbecil şi să răspundă „bee !” la toate întrebările judecătorului.

La tribunal postăvarul recunoaşte cu surprindere că avocatul lui Agnelet e Pathelin, care cu puţin mai înainte se prefăcuse că-i bolnav. Zăpăcit, negustorul se încurcă în declaraţii, uitând de oi şi trecând la problema postavului. Nelămurit, judecătorul e nevoit în repetate rânduri să-l invite: „Să ne întoarcem la oile noastre !“ Apoi se adresează lui Agnelet, dar acesta răspunde invariabil „bee !“, aşa cum îl învăţase avocatul. Pathelin susţine că e iresponsabil clientul său şi obţine astfel achitarea. Dar când îi cere să-i plătească onorariul, ciobanul îşi joacă rolul în continuare, răspunzându-i cu acelaşi „bee!“. Astfel, isteţul elev a păcălit pe incorectul său profesor.

Replica „Să ne întoarcem la oile noastre“ a devenit o expresie care înseamnă: să reluăm firul întrerupt al discuţiilor, să revenim la subiectul nostru.

sursa: I. Berg, Dicţionar de cuvinte, expresii, citate celebre, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969, p.349-350

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: