Primul Război Mondial. Un nou mod de purtare a războiului

primul razboi mondial

Primul Război Mondial

 • principala cauză a izbucnirii Primului Război Mondial a fost lupta pentru reîmpărţirea lumii;
 • pretextul conflagraţiei l-a constituit asasinarea moştenitorului coroanei austro-ungare, Franz Ferdinand, la Sarajevo, la 28 iunie 1914, de un patriot sârb.
 • în ţările europene, o parte însemnată a opiniei publice susţinea participarea la război, în vreme ce unele grupări politice (în special mişcarea socialistă) militau pentru o atitudine pacifistă.

Un conflict de tip nou:

 • antrenarea tuturor resurselor statelor participante;
 • utilizarea propagandei de război, pentru mobilizarea şi motivarea participării soldaţilor la lupte;
 • folosirea de arme şi tactici noi (tancurile, aviaţia, mitralierele, grenadele de mână, gazele toxice, războiul în tranşee etc.).

Carcateristici

 • Au existat fronturi principale (în vestul şi în estul Europei) şi fronturi secundare (în Italia, în Peninsula Balcanică, Orient).
 • Blocurile politico- militare adversare au fost: Antanta (Franţa, Anglia, Rusia, din 1915 – Italia, din 1916 – Romania, din 1917 – S.U.A. etc.); Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, din 1914 – Turcia, din 1915 – Bulgaria).
 • După doi ani de neutralitate, România a participat la război, din 1916, alături de Antanta, având ca scop eliberarea teritoriilor naţionale aflate sub dominaţie austro-ungară.
 • În 1914, Franţa, atacată prin surprindere de Germania, a oprit ofensiva acesteia pe râul Marna. Războiul de mişcare lăsa locul celui de poziţii, desfăşurat în tranşee.
 • În 1915, pe frontul de vest s-a desfăşurat războiul de poziţii, iar pe cel de est, forţele Puterilor Centrale le-au înfrânt pe cele ruse.
 • În 1916, pe frontul de vest, s-a desfăşurat bătălia de la Verdun şi o ofensivă franco-engleză, pe Somme.
 • În 1917, armata română a obţinut victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, iar intrarea S.U.A. în război de partea Antantei a înclinat balanţa victoriei de partea acesteia.
 • În 1918, Rusia a semnat pacea separată cu Puterile Centrale, iar pe frontul de vest, o nouă ofensivă germană a fost oprită pe râul Marna. Pe rând, armatele Puterilor Centrale au fost înfrante, Germania semnând armistiţiul la 11 noiembrie 1918.

Vocabular

Armistiţiu = act semnat de părţile aflate în conflict, prin care încetează, temporar, operaţiunile militare.

Neutralitate = situaţie în care un stat nu participă la un razboi.

sursa: Magda Stan, Cristian-Sorin Vornicu, Istoria de nota 10: clasele a VII-a şi a VIII-a, Bucureşti, CD PRESS, 2010, pag. 28

2 răspunsuri

 1. I’m not much into reading, but somehow I got to read many articles in your webpage. It’s fantastic how interesting it is for me to visit you very often.

 2. Multumesc foarte mult ca ai scris aceasta pagina. Imi trebuia sa scriu un referat pe acest subiect pentru maine la ora de istorie. Esti cel mai tare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: