Cine a fost Telemah?

Telemah, fiul lui Ulise

Telemah. Fiul lui Ulise şi al Penelopei. Când Ulise a plecat în războiul troian, Telemah, copil încă, a rămas în Itaca împreună cu mama sa. După douăzeci de ani de la plecarea lui Ulise, a plecat să afle veşti despre soarta tatălui său, ajungând la Pilos şi apoi la Sparta; la Pilos a fost întâmpinat cu bunăvoinţă de Nestor, care l-a încredinţat fiului său, dându-i acestuia sarcina să-l însoţească pe Telemah în Sparta, în căutare de alte veşti. Şi Menelaos l-a primit binevoitor, spunându-i că s-a întors la rândul lui de puţină vreme în patrie, după o călătorie pe mare ce durase opt ani, şi relatându-i profeţia lui Proteu în legătură cu Ulise.

Părăsind Sparta, Telemah a revenit în Itaca (pe alt drum decât cel de la plecare, pentru că, după cum îl avertizase Atena, peţitorii Penelopei îi întinseseră o cursă, cu intenţia de a-l ucide), unde şi-a regăsit tatăl, întors între timp, şi l-a ajutat să scape de pretendenţii la mâna Penelopei şi la tronul Itacăi.

O tradiţie posthomerică, menţionată de Eugammon din Cirene în Telegonia, relatează că Telemah a asistat la uciderea accidentală a lui Ulise de către Telegonos, fratele lui vitreg, pe care l-a însoţit apoi la Circe, în insula Eea, unde Ulise a fost înmormântat, iar el s-a însurat cu vrăjitoarea.

O altă legendă posthomerică este cea potrivit căreia Palamede, pentru a-l demasca pe Ulise, care se prefăcea nebun ca să nu fie nevoit să plece în războiul troian, i l-a pus în faţa plugului pe micul Telemah, peste trupul căruia Ulise n-a putut trece, dovedind astfel că era perfect sănătos mintal.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: