În ce an a fost ridicat Zidul Berlinului?

zidul Berlinului

În ce an a fost ridicat Zidul Berlinului?

a. 1961

b. 1962

c. 1969

d. 1989

Răspuns: a. 1961

Între 1949-1961, cca 2,5 milioane de locuitori din Germania de Est fugiseră în Germania de Vest, inclusiv un nunăr tot mai mai mare de muncitori calificaţi, experţii în diferite domenii şi intelectuali. Pierderea lor ameninţa să distrugă stabilitatea economică a statului est-german. Ca răspuns, Germania de Est a construit o barieră pentru a bloca accesul est-germanilor în Berlinul de Vest (şi astfel, în Germania de Vest). Această barieră, Zidul Berlinului, a fost ridicată în noaptea de 12-13 august 1961, ca rezultat al unui decret aprobat la 12 august de către Volkskammer-ul (Camera Poporului) est-german. Zidul iniţial, construit din sârmă ghimpată şi blocuri de zgură, a fost înlocuit treptat de o serie de ziduri de beton acoperite cu sârmă ghimpată şi păzite prin puncte de observaţie, posturi de mitraliere şi mine.

La 9 noiembrie 1989, guvernul est-german a deschis graniţele ţării cu Germania de Vest (inclusiv cu Berlinul de Vest), iar în Zidul Berlinului s-au dat găuri prin care est-germanii au trecut liberi în vest. De atunci, acest zid a încetat să mai funcţioneze ca barieră politică între cele două Germanii.

sursa: Ghid de cultură generală. Întrebări şi răspunsuri, trad.: Graal Soft. – Ediţia a 2-a, revizuită, Bucureşti, Litera Internaţional, 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: