Războiul celor două roze

razboiul celor doua roze

Războiul celor Două Roze (1455-1485). Serie de războaie civile dinastice între casele de Lancaster şi York, pentru tronul Angliei.

Denumirea a fost inspirată de blazoanele celor două case, trandafirul alb al casei de York şi cel roşu al casei de Lancaster. Ambele aveau pretenţii la tron, invocând descendenţa după Eduard III.

Casa de Lancaster ocupa tronul din 1399, dar sub domnia lui Henric VI ţara a fost la un pas de anarhie, astfel că în 1453, în timpul uneia dintre crizele de nebunie ale lui Henric, ducele de York a fost numit protectorul regatului. În 1455, Henric şi-a recâştigat autoritatea, iniţiind astfel lupta pentru tron. În 1461, reprezentanţii casei de York au reuşit să-l încoroneze pe Eduard IV, dar războaiele au continuat, iar în 1471 Henric VI a fost ucis în Turnul Londrei.

În 1483, Richard III a biruit pretenţiile la tron ale nepotului său, Eduard V, îndepărtând mulţi reprezentanţi ai casei de York. Henric Tudor (Henric VII) din casa de Lancaster l-a învins şi l-a ucis pe Richard în bătălia de la Bosworth Field, punând capăt războaielor. A unit cele două case prin căsătorie şi a învins o revoltă a casei de York, în 1487.

sursa: Enciclopedia Universală Britannica, vol. 13, R-S, Bucureşti, Editura Litera, 2010, p. 70

2 răspunsuri

  1. […] parșive din care membrii familiei au făcut aproape o regulă a jocului în lupta pentru putere: războiul celor două roze. Poate cel mai mare și recunoscut război pe plan intern pe care l-a cunoscut vreodată Anglia, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: