O poveste de iubire. Eros şi Psyche

Eros si Psyche

Psyche, al cărei nume se traduce prin „suflet”, este o apariţie târzie în cadrul mitologiei, unde reprezintă personificarea sufletului uman. Mitul o prezintă drept ultima şi cea mai frumoasă dintre cele trei fiice ale unui rege; era atât de frumoasă, încât a stîrnit gelozia înseşi Afroditei, zeiţa frumuseţii şi a iubirii. Ca să se răzbune, aceasta i-a poruncit lui Eros să-i trezească Psychei o dragoste totală şi de nestrămutat pentru cel mai demn de dispreţ dintre bărbaţi. Văzând-o însă, Eros a fost cucerit la rândul lui de extraordinara frumuseţe a acesteia, sfârşind prin a se îndrăgosti de ea. Neputând să îndeplinească porunca Afroditei, el a răpit-o pe tânără, ducând-o într-un loc izolat şi secret unde, fără să se lase văzut şi fără să-şi dezvăluie identitatea, o vizita în fiecare noapte, dispărând de îndată ce se iveau primii zori.

Această iubire secretă ar fi durat încă multă vreme dacă surorile Psychei, geloase, n-ar fi convins-o că acela pe care noapte de noapte îl îmbrăţişa şi îl înconjura cu atâta afecţiune nu voia să se lase văzut pentru că era de fapt un monstru înspăimântător. Atunci, într-o noapte, pe când Eros dormea, Psyche s-a apropiat de el cu un opaiţ aprins, ca să-i poată vedea adevărata înfăţişare, şi cu un pumnal ca să-l ucidă: a avut însă surpriza să constate că nu era vorba de un monstru, ci de un zeu tânăr şi fermecător. În timp ce îl contempla tăcută, cu opaiţul în mână, o picătură de ulei a căzut pe umărul tânărului, care s-a trezit şi, dezamăgit şi întristat de lipsa de încredere a Psychei, a părăsit-o.

Fericirea Psychei s-a transformat subit în disperare. După ce, cuprinsă de remuşcări şi de durere pentru pierderea iubitului, a încercat să se sinucidă aruncându-se într-un râu, nereuşind în tentativa sa, Psyche a început să cutreiere cetăţile şi templele, în căutare de veşti care ar fi putut-o ajuta să-şi regăsească iubitul. Peregrinările ei au purtat-o în cele din urmă la palatul Afroditei, unde zeiţa, a cărei dorinţă de răzbunare rămăsese la fel de nepotolită, a înrobit-o, obligând-o să îndeplinească muncile cele mai grele şi mai chinuitoare.

Psyche ar fi murit fără îndoială dacă Eros, care continua să o iubească în taină, n-ar fi sprijinit-o din umbră, astfel încât aceasta a reuşit în final să biruie gelozia puternicei zeiţe a dragostei, devenind nemuritoare şi rămânând alături de Eros pentru veşnicie.

Cele mai vechi semnalări ale mitului Psychei apar la Meleagru; relatarea cea mai completă se găseşte în schimb la Apuleius (Metamorfoze).

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

2 răspunsuri

  1. -Uite am o sugestie , poate ai ceva despre Pandora,cutiaPandorei , la propriu vorbind , iti multumesc.

  2. […] ale expresionismului austriac. Portretele și auto-portretele sale purtând eternele căutări ale sufletului (psyché) și sexualității, se numără printre cele mai remarcabile opere de artă ale începutului de secol […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: