Lev Tolstoi. Amintirea mamei

Tolstoi

Contesa Maria Nikolaevna Tolstaia a murit la 4 august 1830, dată la care fiul ei, Lev, avea doi ani.

Cu cât micuţul Lev Tolstoi se înverşuna să evoce amintirea mamei sale, cu atât mai mult ea se îndepărta de el. Zadarnic întreba pe acei care o cunoscuseră, pentru a încerca să şi-o închipuie prin prisma lor. I se spunea că era bună, blândă, loială, mândră, inteligentă şi că istorisea frumos poveşti, dar el nu reuşea să fixeze o imagine pe acest ansamblu de calităţi. Înadins, ca pentru a mări parcă misterul, în toată casa nu se găsea niciun portret al ei. Doar o siluetă tăiată în hârtie neagră, care o reprezenta la vârsta de zece sau doisprezece ani, cu fruntea bombată, bărbia rotundă şi părul căzând în valuri pe ceafă.

Toată viaţa, Lev Tolstoi se strădui să însufleţească acest profil înşelător. Îmbătrânea şi avea mereu ca mamă o fetiţă. Chinuit de o nevoie de tandreţe, sfârşi prin a o considera drept o fiinţă legendară, căreia i se destăinuia în clipele de îndoială şi de la care aştepta o îmbărbătare supranaturală.

Câţiva ani înaintea morţii sale, el va nota:

„…Mă plimb în grădină şi mă gândesc la mama mea, la mama despre care nu-mi amintesc nimic şi care, pentru mine, a rămas un ideal de sfinţenie. Niciodată n-am auzit să se spună ceva rău despre dânsa.“

Şi de asemenea:

„Toată ziua am avut o senzaţie stupidă şi tristă. Către seară această stare sufletească s-a transformat într-o dorinţă de mângîiere, de tandreţe. Aş fi vrut, ca în copilăria mea, să mă apropii de cineva care să mă iubească, să aibă milă de mine, să plâng de desfătare, să fiu consolat… Să devin mic de tot şi să mă apropii de mama mea aşa cum mi-o închipui. Da, da, de mama mea pe care niciodată n-am putut s-o chem astfel, neştiind încă să vorbesc când ea murise. Ea este cea mai înaltă reprezentare a dragostei pure – nu a recii iubiri divine, ci a acelei calde, pământeşti, materne… Tu, mamă, ia-mă, răsfaţă-mă!…”

sursa: Henri Troyat, Viaţa lui Tolstoi, vol. 1, Editura Minerva, Bucureşti, 1973, p. 23-24

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: