Idele lui Marte. Complotul împotriva lui Cezar (II)

uciderea lui Cezar

În vreme ce Cezar se lasă purtat spre Câmpurile lui Marte, unde se înalţă clădirea seantului, un grup de bărbaţi s-a strâns în vila unuia dintre ei, nu departe de malurile Tibrului. Nu este prima dată când are loc o asemenea reuniune. De câteva săptămâni se urzeşte o conspiraţie, numărând tineri nobili şi anumiţi membri ai senatului. Scopul ei? Nimic altceva decât eliminarea consulului.

Să-i dea toată puterea lui Cezar? Nici nu se pune problema. Ar însemna sfârşitul republicii – al acelei republici care e sufletul Romei. Iniţiatorul complotului, proprietarul vilei de lângă Tibru şi membru al senatului, se numeşte Cassius; cumnatul său este un anumit Decimus Brutus, un tânăr palid şi nervos, fin literat, pe care Cezar l-a numit guvernator al unei părţi din Gallia cucerită. Pe tânărul acesta îl mai leagă ceva de Cezar: e fiul acestuia, pe care l-a avut dintr-o legătură trecătoare cu o tânără romană, cu mult înainte să se însoare, cu mult înainte de Cleopatra.

Dar este un fiu ascuns, renegat, chiar dacă acest aşa-zis secret este ştiut de întreaga Romă. Şi Brutus nu-i poate ierta asta tatălui său. La precedenta întâlnire a complotiştilor, a rostit fraza aceasta:

Strămoşii noştri ne-au învăţat că nu trebuie să îndurăm tirania, nici dacă tiranul este însuşi tatăl nostru.

– Bine zis! a răcnit Cassius. Atunci o vei face? Îl vei ucide?

Îl voi ucide! a răspuns Brutus, mai palis şi mai nervos ca oricând.

– Atunci să rămână pentru idele lui Marte! a conchis Cassius.

Şi idele lui Marte au sosit. Conjuraţilor nu mai rămâne decât să pună la punct ultimele amănunte ale atentatului împotriva lui Cezar.

Ultima parte AICI

*****

sursa: Robert James, Istoria antică repovestită pentru copii, trad.: Diana Şerban, ed. Lucian Borleanu, Bucureşti, Lucman, 2005, p. 221

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: