Cea dintâi regină a frumuseţii

marul discordiei - mitologie

Când a fost aleasă cea dintâi regină a frumuseţii? Grecii antici ar da cu siguranţă un răspuns cât se poate de serios la această întrebare: s-a întâmplat cu puţini ani înaintea războiului troian, în timpul unei nunţi a zeilor, la care Zeus îi invitase pe toţi nemuritorii, cu excepţia lui Eris, discordia. „Dacă vine şi aceea”, a gândit tatăl zeilor, „vom avea, fără îndoială, parte de ceartă.”

Eris şi-a făcut totuşi apariţia, neinvitată, şi a aruncat un măr de aur în sală. „Acesta este pentru cea mai frumoasă!”, a strigat ea, apoi s-a retras. Abia dispăruse, când trei zeiţe – Afrodita, Atena şi Hera – se certau deja pentru mărul discordiei„.

Zeus, însă, care nu vroia să aibă dureri de cap, i-a poruncit lui Hermes, mesagerul zeilor, să le ducă pe cele trei rivale la un tânăr numit Paris; acesta, în postura de juriu format dintr-un singur bărbat, a desemnat-o pe zeiţa iubirii „Miss Olimp”!

sursa: Ce şi cum. Grecia antică de Gerhard Fink, Ilustraţii de Peter Klaucke, Traducere din limba germană de Mihai Moroiu, Enciclopedia RAO, Bucureşti, 2002, pag. 22

2 răspunsuri

  1. cum te cheama

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: