Cine a locuit în Grecia înainte de greci?

Santorini - pescar

Vechii greci, la fel ca şi romanii, aparţineau marii familii a popoarelor indo-europene, care au pătruns treptat dinspre nord pe teritoriul actual al Greciei. Pentru a afla câte ceva despre oamenii care au locuit înaintea lor în acest spaţiu, trebuie să aruncăm o privire spre insule – de exemplu la Santorini, situată la circa 200 km sud-est de Atena.

În jurul anului 1500 î.Hr., insula avea dimensiuni mult mai mari decât astăzi şi era foarte populată. Existau deja orăşele, dar şi multe zone rămase în stadiul natural. Fauna era alcătuită, de exemplu, din antilope, capre sălbatice şi … maimuţe albastre! „Maimuţe albastre? Imposibil!” De acord, doar dacă artisul care le-a pictat pe peretele unei încăperi nu a fost cumva vreun poznaş! Dacă nu, asemenea maimuţe au trăit cu adevărat pe Santorini, în vremuri de demult. Insula pare să fi fost atunci un mic paradis, cu izvoare, dumbrăvi de palmieri şi poieni de munte, unde primăvara înfloreau peste tot florile galbene de şofran. Şi toate acestea le vedem pictate în fresce.

maimute albastre din Santorini

Ce fel de oameni locuiau acum atâta amar de de vreme pe Santorini, ce limbă vorbeau şi de unde veneau ei – asta nu mai ştim. Nu-i cunoaştem decât din imaginile descoperite pe pereţii caselor lor. Locuinţele aveau mai multe etaje, ferestre mari şi încăperi spaţioase. Exista apă curentă, toalete spălate cu apă, conducte de canalizare. Ce mai, oamenii aceia nu au trăit deloc rău – până când muntele a explodat! Întreaga insulă, de formă aproape circulară, nu era de fapt nimic altceva decât un vulcan uriaş, care mai multe sute de ani stătuse liniştit.

tanara din Santorini

Oamenii şi-au dat seama probabil, după cutremure şi alte semne, că urma să se întâmple ceva îngrozitor, şi s-au refugiat pe insulele învecinate. Animalele sălbatice însă nu s-au putut salva: au murit toate, atunci când o parte a insulei a fost distrusă, într-o explozie formidabilă. Restul s-a scufundat la mulţi metri adâncime, sub cenuşă şi lavă. În acelaşi timp, marea s-a revărsat în hăul craterului şi a tâşnit instantaneu, clocotită: un val de şoc, imens, a măturat toată zona de est a Mării Mediterane.

sursa: Ce şi cum. Grecia antică de Gerhard Fink, Ilustraţii de Peter Klaucke, Traducere din limba germană de Mihai Moroiu, Enciclopedia RAO, Bucureşti, 2002, pag. 4-5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: