Originea poreclei „Eminenţă cenuşie”

eminenta cenusie

Porecla de Eminenţă cenuşie a fost atribuită, pentru prima oară în istorie, consilierului lui Richelieu[1], Joseph[2], şi reuneşte două cuvinte întru totul revelatoare pentru condiţia pe care, în umbra prelatului francez, în robă cenuşie, în anonimat absolut, în tăcere şi sub mască, numitul Joseph a ilustrat-o de-a lungul unei întregi existenţe.

Eminenţă (titlu de onoare dat, de obicei, cardinalilor, ca persoane eminente, superioare prin merite de prim rang în ierarhia bisericească) şi cenuşie (culoare reprezentând un amestec de alb şi de negru – de bine şi de rău -, inducându-i psihicului uman tristeţe, apăsare; cel de-al doilea element lexical al locuţiunii substantivale materie cenuşie, semantic echivalând cu inteligenţa: Eminenţa cenuşie este, prin excelenţă, creierul acţiunilor puterii; culoarea a tot ce este comun, banal, şters şi riscă sau, dimpotrivă, tinde să se confunde cu fundalul de scenă; în cazul eminenţei cenuşii, culoarea ideală a camuflajului printre figuranţii scenei politice, oameni dizolvaţi în fundal, în măsură să-i asigure personajului său de prim-plan, eminamente cameleonic, pe de o parte, anonimatul, vital pentru libertatea de mişcare  a “prestaţiei” sale – conspirative în sfera politicului -, iar, pe de altă parte, supravieţuirea, în condiţiile în care dezvăluirea identităţii i-ar angaja răspunderea penală în instanţă.

sursa: Mircea Goga, Veturia Goga, “Privighetoarea lui Hitler”, Bucureşti, RAO International Publishing Company, 2007, pag. 232-233


[1] Cardinalul Richelieu (1585-1642), om de stat francez, care a încurajat absolutismul regal, industria, comerţul maritim, cucerirea de colonii, şi a fondat Academia Franceză (1635).

[2] Joseph Francois Le Clerc du Tremblay, zis Părintele (1577-1638), călugăr capucin francez. Lui Richelieu i s-a alăturat din 1624.

2 răspunsuri

  1. Domnule Horia,
    Articolul e interesant, aducându-mi informații inedite despre noțiunea cu pricina.
    Totuși, am o observație: Ce legătură are familia Goga, specificată ca sursă, cu conceptul de „eminență cenușie” (speculând: Oare, ținând seama de orientarea de extremă dreapta a lui Octavian Goga, o fi avut vreo conversație casnică cu Veturia, „Privighetoarea lui Hitler”; cine a fost „eminența cenușie” și a cui?)
    În rest, stima și respectul pentru efortul uriaș pentru promovarea ISTORIEI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: