Cea mai veche scrisoare a lui Balzac

Balzac la 1820

Către Doamna Bernard-Francois Balzac

Vendome, 1 mai (1809)

Dragă mămico,

Cred că tăticu s-a necăjit foarte rău când a aflat că am fost la arest. Te rog să-l îmbunezi spunând-i că am luat o menţiune. Nu uit să-mi frec dinţii cu batista. Mi-am făcut un caiet în care îmi copiez maculatoarele pe curat şi am note bune şi astfel sper să-ţi fac o bucurie. Te sărut din toată inima şi pe toţi din familie.

Această scrisore, scrisă de Balzac la vârsta de 10 ani, este cea mai veche care s-a păstrat.

În 1809, familia Balzac era instalată la Tours. Tatăl, Bernard-Francois Balzac (al cărui nume originar era Balssa, ortografiat Balzac începând din 1776), fiu de ţărani din Nougayrie, comuna Montirat, departamentul Tarn, în sudul Franţei, autodidact, fusese la început secretar în cabinetul notarului din comuna natală, apoi devenise la Paris, rând pe rând, secretar la Consiliul regelui, secretar al ministrului marinei, funcţionar în administraţia militară. Numit în 1795 şeful aprovizionăriicelei de-a 22-a divizii din Tours, se căsătorise în 1797 la Paris cu Anne-Charlotte-Laure Sallambier, cu 32 de ani mai tânără decât el, fiica unor negustori bogaţi din cartierul parizian Marais, căsătorie din care se vor naşte cinci copii.

Crescut de o doică la Saint-Cyr-sur-Loire timp de patru ani, Honore fusese înscris în 1807 la Colegiul oratorienilor (preoţi secularizaţi în timpul revoluţiei) din Vendome, unde va rămâne până în 1813, fără a fi părăsit vreodată colegiul în acest răstimp.

sursa: Balzac, Corepondenţă, Alcătuirea ediţiei, prefaţă şi note de Angela Ioan, trad.: Sanda Oprescu, Bucureşti, Editura Univers, 1978, pag. 23-24

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: