Lagăr de muncă forţată – Dicţionar de termeni istorici

lagar de munca - Stalin

Lagăr de muncă forţată – Spaţiu de muncă obligatorie în regim de detenţie, creat special în statele totalitare, în care erau pedepsiţi şi exterminaţi inamicii politici, reali sau imaginari, ai regimului. În limbaj comun, lagărul de muncă forţată este numit „gulag” (prescurtarea în limba rusă pentru Direcţia sau Administraţia Generală a Lagărelor de Muncă), termen consacrat prin lucrarea lui Alexandr Soljenitîn, Arhipelagul Gulag.

În România, lagărele de muncă forţată au fost înfiinţate în 1950 şi s-au aflat sub administraţia Ministerului Afacerilor Interne. Sarcina lor precisă era să „reeduce prin muncă elementele ostile Republicii Populare Române”; în realitate se urmărea exterminarea opozanţilor. Cele mai sinistre lagăre de muncă forţată din România au fost cele din Câmpia Bărăganului (Rubla, Dâlga, Valea Călmăţui, Luciu) şi de la Canalul Dunăre-Marea Neagră (Capul Midia, Poarta Albă, Peninsula, Stânca).

În aşa numitul „gulag românesc” au fost deportaţi intelectuali şi studenţi, elita politică a României interbelice, întreaga ierarhie a Bisericii greco-catolice, militari, dar şi numeroşi preoţi ortodocşi, ţărani care s-au opus colectivizării forţate, uneori sate întregi, în special din Banat.

sursa: Mariana Gavrilă, Mariana Maximescu (coord.), Dicţionar şcolar de termeni şi expresii istorice, Piteşti, Paralela 45, 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri au apreciat asta: