Troţki. Tragedia familiei (ultima parte)

Lev Trotki

Troţki a avut două surori şi un frate. Una din surori, Elizaveta Melman, a murit de moarte naturală la Kremlin, în 1924. Cealaltă, Olga Kameneva, avea să sufere toate persecuţiile impuse de Stalin întregii familii a duşmanului său de moarte. Mai întâi exilată, apoi, în 1935, arestată şi internată într-un lagăr de concentrare, va fi executată în toamna anului 1941.

Fratele mai mare al lui Troţki, Alexander, a lucrat în anii ’20 şi ’30 ca agronom la fabrica de zahăr din Novokislaevsk, provincia Voronej. Când Troţki a căzut în dizgraţie, Alexander a fost dat afară din partid, exilat şi obligat să-şi renege fratele în public. Dezavuarea fratelui nu l-a ajutat prea mult, căci în vara anului 1936 a fost arestat pe neaşteptate, în timpul nopţii, pentru a fi împuşcat un an mai târziu, la închisoarea din Kursk.

După moartea Ninei şi a Zinei, cei doi fii ai lui Troţki au început să aibă motive de teamă, mai ales Serghei. Acesta refuzase să plece din ţară împreună cu tatăl său, preferând să se consacre activităţii ştiinţifice. Soţia lui, Olga Grebner, a trebuit să îndure lagărul stalinist şi exilul. Ea îşi aminteşte: „Serghei a fost arestat la 4 martie 1935. Au venit cinci bărbaţi. Percheziţia a durat câteva ore. Au luat cărţile lui Serghei şi un portret al tatălui său. Soţul meu a fost dus la Lubianka, unde a stat două sau trei luni. L-au acuzat de spionaj, sprijin acordat tatălui său, provocare. Apoi l-au deportat în Siberia.” A fost executat la 29 octombrie 1937.

În aceste condiţii, Troţki şi soţia au trebuit să se gândească foarte serios la fiul lor mai mare, Lev, care era favoritul familiei. El intrase de timpuriu în partid, îşi idolatriza tatăl şi credea cu fanatism în ideile lui. Când Troţki a căzut în dizgraţie, Lev a renunţat la şcoala tehnică unde studia şi a devenit cel mai apropiat asistent al tatălui său. Deşi oficial el nu fusese exilat, s-a alăturat părinţilor săi fără şovăială şi i-a însoţit în semn de solidaritate atunci când au fost deportaţi în Turcia.

În timp ce părinţii săi se aflau la Prinkipo, iar el călătorea prin Europa cu treburile tatălui său, a afirmat de mai multe ori că se simţise urmărit. Ştia că agenţii lui Iagoda sunt cu ochii pe el. După ce s-a instalat în Mexic, Troţki l-a avertizat pe Lev de pericolul care îl pândea. Unii prieteni l-au îndemnat să plece din Europa, cel puţin temporar. Lev a cerut sfatul tatălui său , dar acesta nu a părut încântat de o călătorie a fiului în Mexic. Troţki nu voia ca fiul său să se închidă în „semiînchisoarea” de la Coyoacan, unde locuia. Două luni mai târziu avea să regrete amarnic aceste cuvinte. De de n-a văzut pericolul mortal care atârna deasupra capului fiului său?

La 8 februarie 1938, Lev a făcut o criză serioasă de apendicită. În mod absurd, a evitat spitalele franceze de frică să nu fie găsit de poliţia secretă rusă şi a optat pentru alternativa cea mai primejdioasă, o clinică particulară mică a unor medici emigranţi. A fost operat în aceeaşi seară  şi se pare că se refăcea foarte bine. Patru zile mai târziu a suferit o recidivă bruscă cu semne de intoxicaţie. După mai multe transfuzii şi o agonie dureroasă, Lev a murit la 16 februarie 1938, în vârstă de 32 de ani.

Când Troţki şi Natalia au aflat de moartea lui Lev, au fost profund zduduiţi. Troţki a cerut imediat să se facă cercetări asupra împrejurărilor în care murise fiul său. Aproape nimeni nu se îndoia că fusese otrăvit, dar în acest caz crima fusese comisă cu atâta profesionalism încât nu rămăseseră niciun fel de urme. Învinuind poliţia secretă rusă şi pe Stalin de moartea lui Lev, Troţki a scris o elegie unică în literatura mondială, un necrolog pentru fiul său, care se încheia astfel: „Adio, prieten drag şi incomparabil! Mama ta şi cu mine nu ne-am închipuit nicio clipă că destinul ne va încredinţa nouă această sarcină… că va trebui să-ţi scriem noi necrologul… Dar n-am fost în stare să te salvăm.”

sursa: Dmitri Volkogonov, Troţki. Eternul Radical, trad. Anca Irina Ionescu, Editura Lider, Bucureşti, 1996, pag. 355-362

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: