A adus numai nenorociri tuturor celor cu care a avut legături

Lev Trotki

Destinul celor mai mulţi membri ai familiei lui Lev Troţki, ca şi al lui însuşi, a fost tragic. Olga Grebner, soţia fiului său mai mic, Serghei, îl asemuia pe Troţki cu un lepros: „A adus numai nenorociri tuturor celor cu care a avut legături.”

În 1899, Troţki se căsătoreşte (în închisoare) cu Alexandra Sokolovskaia. În mai puţin de trei ani avea s-o părăsească în strafundurile Siberiei împreună cu cele două fiice mici pentru a nu se mai întoarce niciodată la prima lui familie, învinuind „destinul” pentru despărţirea lor.

Mama lui Troţki a murit în 1910, după ce i-a scris că nu speră să-l mai revadă. Nefiind în ţară, nu a putut veni la înmormântare. În 1922, tatăl lui Troţki, David Bronştein, moare de tifos. În 1924, moare sora cea mare a lui Troţki, Elisabeta. În 1928, moare de tuberculoză fiica cea mică a lui Troţki, Nina Nevelson. În 1933, fiica cea mare a lui Troţki, Zinaida Volkova, se sinucide. În 1935, prima soţie a lui Troţki, Alexandra Sokolovskaia, este exilată în Siberia, unde moare câţiva ani mai târziu.

Fratele mai mare a lui Troţki, Alexander Bronştein, lucra ca inginer în industria zahărului. După deportarea lui Troţki în 1929, Alexander l-a repudiat public, dar cu toate acestea a suferit persecuţii, apoi a fost arestat şi în cele din urmă, la 25 aprilie 1938, împuşcat.

Sora mai mică a lui Troţki s-a căsătorit cu fruntaşul bolşevic Lev Kamenev. Troţki a întreţinut relaţii strânse cu ea cât timp s-a aflat în Uniunea Sovietică. Însă Olga avea puţine şanse de supravieţuire în calitatea sa de soră a „duşmanului poporului”. A fost arestată în 1935 şi împuşcată în 1941, dar a trăit oricum mai mult decât cei doi fii ai săi, asasinaţi în 1936.

În 1937, fiul mai mic al lui Troţki, Serghei, este arestat şi executat. În acelaşi an este ucis şi nepotul său, Boris Bronştein. În 1938, fiul cel mare al lui Troţki, Lev, moare la Paris în împrejurări suspecte.

27 mai 1940 – Are loc un atentat nereuşit împotriva lui Troţki, organizat de N.K.V.D.

20 august 1940 – Alt atentat împotriva lui Troţki în timpul căruia este rănit grav.

21 august 1940 – Moare Troţki.

sursa: Dmitri Volkogonov, Troţki. Eternul Radical, trad. Anca Irina Ionescu, Editura Lider, Bucureşti, 1996, pag. 7-34

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: