Cine a fost Tarquinius Priscus?

Tarquinius Priscus

Tarquinius Priscus. Numele celui de-al cincilea rege al Romei (616-579 î.Hr.), căruia tradiţia îi atribuie calităţi şi fapte în parte legendare, în parte greu de distins de cele atribuite altui rege din aceeaşi familie, Tarquinius Superbus. În orice caz, este atestată istoric existenţa în această perioadă a unor suverani de origine etruscă, Tarquinii, putându-se identifica un sâmbure de adevăr istoric în cadrul complexelor mituri şi legende transmise de povestirile populare privitoare la cei doi Tarquinius.

Tradiţia îl considera pe Tarquinius Priscus fiul lui Demaratus, nobil descendent al familiei Bachiazilor din Corint, care se mutase în Etruria, la Tarquinia. Demaratus a murit aici, lăsîndu-şi imensa avere fiului său Lucumon, căsătorit cu întreprinzătoarea Tanaquil. În pofida bogăţiei sale, Lucumon avea să joace un rol secundar în viaţa cetăţii, pentru că era străin; impulsionat de Tanaquil, s-a mutat la Roma, unde, pe colina Ianiculum, s-a produs un miracol anunţând gloria viitoare a personajului: un vultur s-a apropiat de el, i-a luat boneta şi i-a pus-o înapoi pe cap numai după ce a rotit-o multă vreme în zbor în înaltul cerului. Tanaquil, care potrivit tradiţiei era expertă în arta haruspiciilor, i-a prezis soţului ei un viitor strălucit: într-adevăr, acesta a fost întâmpinat la Roma cu toate onorurile, primind numele Tarquinius, după cel al oraşului de origine. Intrat în graţiile lui Ancus Martius şi ale poporului roman, a fost ales de locuitori ca succesor al lui Ancus.

În calitate de suveran este amintit atât pentru activităţile sale războinice, cât şi pentru promovarea operelor edilitare (fundarea templului Triadei Capitoline, a celebrului Circus Maximus, asanarea Forului etc.) şi pentru importarea unor obiceiuri şi ritualuri din Etruria. Chiar dacă acţiunile sale militare nu pot fi nici reconstituite cu precizie, nici clar distinse de cele ale lui Tarquinius Superbus, cert este că în această perioadă a avut loc o intensificare a raporturilor dintre Roma şi Etruria. După moartea sa, Tanaquil l-a ajutat pe Servius Tullius să devină regele Romei.

► Prezenţe în literatura antică. Este menţionat în principal în operele istoricilor, cu precădere în cea a lui Titus Livius.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Un răspuns

  1. […] noua reforma a calendarului solilunar roman a fost efectuata de regele etrusc Tarquinius Priscius , aproximativ in secolul al V-lea i.Hr. , prin adaugarea unei luni a treisprezecea cunoscuta sub […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: