Copilăria lui Honore de Balzac

Honore de Balzac

La 20 mai 1798, Laure Balzac a născut un băiat pe care a vrut să-l alăpteze şi care nu a trăit decât 33 de zile. Pentru acest motiv, de îndată ce se va ivi pe lume al doilea copil al lor, Honore, născut la 20 mai 1799, soţii Balzac îl încredinţară unei doici care locuia la Saint-Cyr-sur-Loire. Un an mai târziu i se alătură sora sa, Laure.

Honore nu i-a iertat niciodată mamei sale această separare: „Ce cusur fizic sau moral mă făcea să merit răceala mamei? Eram un copil venit pe lume din datorie, a cărui naştere e o întâmplare? Dat la o doică la ţară, uitat acolo de familia mea timp de trei ani, când m-am întors în casa părintească am fost atât de neluat în seamă încât stârneam mila oamenilor…”

Ambiţios şi preocupat de propria-i carieră, tatăl nu-şi găsea timp pentru copiii săi. Mult mai tânăra şi frumoasa sa soţie se avânta exaltată în vâltoarea vieţii mondene. Prin succesele, prin cuceririle ei, reuşise să-şi facă duşmance din toate femeile virtuoase. Tatăl avea delicateţea să nu spună nimic. Nu a spus nimic nici când s-a vorbit despre o legătură a soţiei sale cu domnul de Margonne, proprietarul castelului din Sache.

Orice legătură e acaparatoare. Când fiul şi fiica ei reveniră de la Saint-Cyr-sur-Loire, doamna Balzac nu mai găsi răgaz să-i vadă decât duminica.

Mama sa n-a ştiut să se facă iubită. Nu ştia ce înseamnă mângâierile, sărutările, plăcerea simplă de a trăi şi de a gospodări pentru ceilalţi un cămin fericit. Honore tremura ca varga când maică-sa spunea că se va ocupa de instruirea lui.

Doamna Balzac îşi întovărăşea feciorul la slujbele religioase. Se arăta cu atât mai conformistă cu cât se ştia mai puţin ireproşabilă.

Când Honore împlini opt ani, hotărî să-l bage intern la colegiul din Vendome. Trebuie spus că în perioada aceea aştepta un copil pe care gura lumii îl atribuia lui Jean de Margonne.

Honore se despărţi îndurerat de surioara lui, tovarăşă „a amărăciunilor şi lacrimilor sale”. Mai târziu avea să spună: „N-am avut niciodată mamă„.

sursa: Andre Maurois, Prometeu sau Viaţa lui Balzac, Bucureşti, Editura Univers, 1972, pag. 17-23

2 răspunsuri

  1. Cred ca e foarte importanca ca inainte sa incepem sa citim cartile oricarui autor, sa ii studiem biografia. De ce…? Fiindca putem corela date biografice cu anumite mesaje sau personaje din cartile autorului. Imi place mult blogul, tine-o tot asa! La cat mai multe postari frumoas, interesante si utile 🙂

    1. *postari frumoase. Scuze, entuziasmul e de vina :]]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: