Vasile Cristoforeanu – Personalităţi din Râmnicu Sărat

Vasile Cristoforeanu

Vasile Cristoforeanu (1859-1896) – magistrat, ziarist, edil;  studii juridice la Neapole, fiind primul român doctor în drept din Italia. Se căsătoreşte cu o italiancă, mama viitoarei soprane Florica Cristoforeanu.

Cât timp a fost primar al oraşului Râmnicu Sărat (1892-1895), s-au efectuat primele lucrări de alimentare cu apă a oraşului, s-au construit abatorul şi halele, două localuri de şcoli, s-a reorganizat Serviciul de pompieri, care a fost dotat cu utilaje moderne pentru acea dată, s-a înfiinţat Servicul sanitar, Serviciul de igienă şi salubritate, se drenează şi se canalizează gârla morilor, se deschide bulevardul de legătură centru-gară, se extinde grădina publică, se execută lucrări de înlocuire a cişmelelor din piatră cu cişmele din fontă ce vor fi amplasate pe toate străzile. S-au pavat străzile din centru şi câteva din zonele mărginaşe, s-au trasat bulevardele Cuza-Vodă şi Matei Basarab, s-au făcut demersuri pentru construirea noului local al gării, inaugurat parţial la 5 decembrie 1897 după planurile arhitectului N. Mihăilescu, inginer constructor Anton Cerfeda; lucrările de construcţie au fost supravegheate de ing. Ionel Brătianu, viitorul prim-ministru. De altfel, cu sprijinul ministrului Menelas Ghermani, fost deputat de Râmnicu Sărat, a transformat orientalul nostru târg într-un orăşel occidental, dar războiul, şi nu numai, l-a distrus. Fratele său, Eustaţiu Cristoforeanu, a fost primar în perioada 1878-1880.

Vasile Cristoforeanu a fost şi redactor responsabil la Cetăţeanul (4 septembrie – 23 noiembrie 1886), publicaţie naţional-liberală şi În Constituţie (15 decembrie 1881).

Pentru a-i cinsti memoria, în prezenţa fiicei sale, soprana Florica Cristoforeanu, municipalitatea râmniceană a organizat în 1936 o acţiune comemorativă, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la moarte, iar străzii Primăriei i s-a atribuit numele său.

sursa: Valeriu Nicolescu, Gheorghe Petcu, Buzău – Râmnicu Sărat: Oameni de ieri, oameni de azi, Buzău, Alpha MDN, 1999, pag. 224-226

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: