Cine au fost Titanii?

titani

Titanii.  Cei mai vechi zei din mitologia greacă, fiii lui Uranos, cerul, şi ai Geei, pământul, numiţi şi Uranizi pentru că locuiau în cer. Se spunea că erau doisprezece, şase titani şi şase titanide, numele lor fiind transmise de izvoare în mai multe variante. Una dintre versiunile cele mai urmate îi menţiona pe Oceanos, Ceos, Crios, Hyperion, Iapet, Cronos, Tia, Rhea, Temis, Mnemosine, Phoebe, Tethys (Hesiod, Teogonia). Atunci când Uranos, primul stăpân al lumii, i-a aruncat în Tartar pe hecatonhiri şi ciclopi, Geea i-a convins pe titani să se răscoale împotriva tatălui lor şi i-a dat lui Cronos o seceră de diamant, cu care acesta l-a emasculat pe Uranos; din picăturile de sânge scurse din rana sa în Ocean s-au născut eriniile: Alecto, Tisifone şi Megera. Titanii şi-au eliberat fraţii din Tartar şi l-au urcat pe tron, în locul lui Uranos, pe Cronos, care jucase un rol decisiv în luptă. Acesta i-a închis însă din nou în infern pe ciclopi; s-a căsătorit apoi cu sora sa Rhea.

Geea şi Uranos i-au prezis lui Cronos că va fi, la rândul lui, detronat de unul dintre propriii fii: pentru ca acest lucru să nu se poată întâmpla, el şi-a înghiţit toţi copiii, pe măsură ce se năşteau: Hestia, Demetra, Hera, Pluton şi Poseidon. Ca să-şi salveze măcar un fiu, Rhea s-a ascuns în insula Creta, unde, într-o peşteră de pe muntele Ida, l-a născut pe Zeus, departe de privirile tatălui. Lăsându-şi copilul în grija cureţilor, Rhea i-a dat lui Cronos să înghită în locul lui o piatră înfăşată în scutece.

Crescând, Zeus, ajutat de Metis, i-a dat lui Cronos să bea o poţiune după îngurgitarea căreia acesta a vărsat din el piatra şi apoi, rând pe rând, în ordinea inversă a naşterii lor, pe toţi fiii înghiţiţi. Împreună cu fraţii şi surorile sale, reveniţi astfel la viaţă, Zeus a pornit cel mai important război al său, Titanomahia, lupta împotriva titanilor care guvernau destinele lumii. Mitica bătălie a avut loc, potrivit tradiţiei, în Tesalia, cu Cronos şi titanii instalaţi pe muntele Otris, în timp ce tabăra lui Zeus şi a fraţilor lui se afla pe muntele Olimp. După zece ani de luptă continuă, Geea i-a promis victoria lui Zeus, cu condiţia eliberării ciclopilor, încă întemniţaţi în Tartar. Zeus a acceptat, iar ciclopii l-au răsplătit dându-i tunetul şi fulgerul, ce aveau să devină atributele sale constante. Învinşi, titanii au fost aruncaţi într-o groapă de sub Tartar, sub paza hecatonhirilor.

sursa: Anna Ferrari,  Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Ed. Polirom, Iaşi, 2003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: